日式的打卡「小幸福」🇯🇵 放工成日望到呢间位于太古同鲗鱼涌之间既西日餐厅(శωశ)作为想每个月飞一次日本打卡既我 系附近就当然试试好唔好味🤔✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼环境餐厅装修带日式格调够柔和,落地玻璃够空间感,沙发卡位更够4-5个人坐👯‍♂️;虽然位于商业大楼既半开放区,但大厦人流不多有私隐度;暖色系环境令人感到格外治愈,有日本小餐馆feel✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼餐牌不论主食定系选择比一般西餐厅多,由刺身,沙律🥗,日式乌冬,和牛盖饭,到少见的鱿鱼桶意粉都有😳全部款色都摆盘精致₍ᐢ •͈ ༝ •͈ ᐢ₎♡🌸香煎三文鱼扒配香槟忌廉汁 $208 🆕️餐牌有几款新选择๐•ᴗ•๐夜晚唔想太heavy就叫左生酮选择既三文鱼🐟觉得有惊喜 上碟彷佛艺术品好似fine dining既水准🤭三文鱼下精巧放有堆得满满的秋葵,萝卜,薯仔同粟米💓;三文鱼正方一大块,皮脆脆的里面滑嫩🖐🏻酱汁满布系底 可以按自己喜好沾酱~唔油腻哟🌸黄金蟹肉芦笋忌廉蟹籽意粉 $168朋友既意粉上碟缤纷而且份量足够🍝带香弄既蟹肉味✨️配上芦笋刚好中和下🍹Mango Paradise $58值得一赞餐厅将每一杯特饮
日式的打卡「小幸福」🇯🇵

🌸香煎三文鱼扒配香槟忌廉汁 $208 🆕️

黄金蟹肉芦笋忌廉蟹籽意粉

🌸黄金蟹肉芦笋忌廉蟹籽意粉 $168
朋友既意粉上碟缤纷而且份量足够🍝
带香弄既蟹肉味✨️配上芦笋刚好中和下

🍹Mango Paradise $58
值得一赞餐厅将每一杯特饮都有配图好容易睇😝真系会选择困难~呢次杯特饮系由芒果,菠萝等清新水果类组成🍊入口偏菠萝味,继而散发金橘类香味🍍

Mango Paradise

🍧芒果西柚芝士刨冰 $98
提到日本 x 夏天°꒰๑'ꀾ'๑꒱°点可以唔提消暑必备的巨型刨冰!!餐厅有四款选择,士多啤梨,抹茶,芒果西柚同火焰柠檬柚子🍓🍵🥭🍋

芒果西柚芝士刨冰

选择左相对低罪恶感既芒果西柚味🤤上台好大份但作为2个人饭后甜品都刚好🥰入口真系除咗芒果之外,淡淡西柚味不会糖精的甜😙然后..刨冰中间竟然有绵滑既牛奶忌廉💘就算食到底都有糖浆哟~

✨️おまけ:日文时间✨️

餐厅名字叫「幸圆Koen」ʕ•͡ᴥ•ʔ「幸」大家都知道「幸」日文意思就是幸福("Shiawa"se)...那点解餐厅叫「幸」圆("Ko"en)?
其实同一个日文字有日文有音读同训读2种读法

✔️音读:通指当年日本传入中文汉字 用日文有既读音模仿中文读法「幸(コウ)」
✔️训读:用日文意思读汉字
常用用法:「幸(しあわ)せ ☞ 幸福」「幸(さいわ)い Saiwai ☞ "幸运"的是/"幸好"得到你的帮助」

「圆」的话日文汉字系「円」,比起中文意思既团圆,是平静 平和既意思哟
当然啦,「円」系日本好常用就系形容圆形物体,餐厅刚好都有好多圆形小灯笼⚪️好切合😚💓

📍幸圆
鲗鱼涌英皇道1001号1楼1-2号舖