2022-09-20
放假到长沙湾探朋友,朋友知我钟意奶茶/咖啡,就强烈推荐呢间老字号茶记 ☕️ 一去到门口就:哦!原来系呢间 !😂 呢间茶记听过好多次,都知啲蛋挞好出名,但长沙湾真系好少会专登去 😅餐厅有两层,位多唔需要等位但人流好急,爆完又空无耐又爆🈵 其实唔止啲人,我想讲坐咗半个钟都无,啲酥皮蛋挞起码出咗4底 😳 听老板讲一日卖大概50底,每底3x个,除咗街坊,好多区外客人都会专登黎帮衬👍🏻每次出炉都好香,经过啲枱都会开始举手要新鲜蛋挞~~港式茶餐嘅下午茶食蛋挞,紧系要配返杯奶茶 🤤 浓郁香滑,无涩味,冻奶茶就算溶咗冰都唔淡!如果天气无咁热我会嗌热奶茶唔落糖,但今日太热就要冻饮,同埋想试原味就无特别走甜~不过强烈建议少甜,因为真系有啲甜😵💫另外嗌咗个常餐$43, 冻饮+$3, 两个蛋挞@$8,冻柠$23 (都好正,不过要少甜), 平均唔驶$50 就可以食到旧情怀同港式美食~抵😙 旧餐室真系愈黎愈少,要支持一下老字号 💪🏻