灯笼街不嬲都好多美食,经过见到一间叫「食饭」嘅泰国餐厅🇹🇭系门口已经见到有好多客人,装修望落都「试正」,就入去试试,点知好有惊喜😳🤩烧猪颈肉 $88猪颈肉烧到个外皮有少少浓边,肉质好淋,但有咬口🐽点埋隔离个汁,少少辣仲惹味,而且佢每一旧都好大旧,份量都偏多,叫一碟大家一齐share 就啱啱好😋👍🏻豉油干炒河 配虾 $88系泰国食过佢哋啲河粉就一直心心念念,系香港好难揾到同一款咁寛同烟韧嘅河粉,然后竟然会系呢间餐厅食到同泰国差唔多嘅河粉真系太惊喜了🥹河粉炒得干身,而且虾仁都好新鲜同几大只🦐配埋菜同蛋一齐炒,超级惹味😳蒜蓉炒通菜 $88炒通菜就中规中矩,用蒜蓉炒冇咁浓味🥬可以中和返头先上面两道菜嘅味道,虽然简单,但我已经好满意🫶🏻椰子雪糕 $68原本以为餐牌嘅图片只供参考,但原来佢一份真系有三大球雪糕,真系好惊喜🤣❤️雪糕有浓郁嘅椰子香味🥥但系我就嫌佢唔够creamy,比较冰,可能雪得太耐,雪糕上面配咗啲小脆米同花生🥜食落更有口感😋.总括嚟讲,呢间小店好有惊喜,每一碟菜都好有正宗嘅泰国菜味道,而且价钱都相宜,钟意食泰国菜嘅你一定唔可以错过🥰
烧猪颈肉

烧猪颈肉 $88