2022-01-16
曾经食过日本特式沾面,感觉好浓味唔系人人啱。今日同朋友经过尖沙咀「风云丸亅, 又再试唔同口味嘅沾面, 估唔到有另一番体验。场内气氛唔错, 有拉面店,居酒屋嘅气氛。石烧浓厚豚骨鱼介味玉沾面$98店家主打的浓厚豚肉鱼介汤底, 混合了鱼介,中和番猪骨汤嘅浓味, 感觉唔算太咸,呷过一口竟然想追住「 沾亅~ 加上热石嘅威力,逼出豚肉鱼介的香气。选了冷面条, 虽然麦味可能冇咁重,但系口感较实净。 另外竹笋也是超入味,好爽囗,冻冰冰遇上热辣辣沾面汁好过瘾。「味玉」蛋白好滑, 蛋黄唔会流心但质感软绵绵的啱啱好, 而且非常入味!慢煮叉烧竟然系厚切 一块过, 肥瘦相间,肉味好浓又够腍。石烧鳗鱼饭$88这份鳗鱼口感好烟韧, 唔会好腍, 肉质鲜味。喜欢不会淋上太多鳗鱼汁, 以较干身嘅紫菜碎, 饭素,蒜粒,葱,蛋等干身配料作调味, 所以整体唔会比鳗鱼汁盖过。下午茶时段更抵, 包括饮品和小食, 下次较啱时间来一转吃浓汤沾面~😋✨
曾经食过日本特式沾面,感觉好浓味唔系人人啱。
场内气氛唔错, 有拉面店,居酒屋嘅气氛。
石烧浓厚豚骨鱼介味玉沾面$98
慢煮叉烧竟然系厚切 一块过, 肥瘦相间,肉味好浓又够腍。
石烧鳗鱼饭$88
这份鳗鱼口感好烟韧, 唔会好腍, 肉质鲜味。