2017-06-17
3位好同事话想试下一啲连汤低都可以饮到嘅打边炉,我上网就SEARCH咗呢间嚟试,不过呢度个地点对于驾车人士嚟讲会比较适宜,我同啲同事落咗车之后穿过一系列嘅车房先到。不过一见到个锅之后,又觉得咁辛苦嚟到都低返哂,将虫草花同素翅混合一起,制造出金翅嘅视觉效果,我地第一眼见到真系哗哗声! 菜料除咗头先所讲嘅虫草花同素翅,其实佢地仲用咗杞子、瘦肉、同埋唔少得嘅老鸭,其实都已经煲到鸭肉都溶,个汤真系又甜又补,我地系打边炉之前,饮咗一碗都唔够,仲要饮多碗,四个人几乎饮咗一大半汤,边炉都打唔到,要人加汤。又值得一赞嘅系呢度嘅响铃,完全系睇得出又食得出系店里面制作,脆口,色泽吸引,唔系浸汤之前已经见到好「实的的」炸到实哂嘅口感,嚟到真系必叫。 呢度嘅竹笙仲系用上野生嘅竹笙,所以整条嘅口感好RICH ,而且又长又厚,拎嚟浸呢个金翅老鸭汤,真系一绝。同事们执意要叫呢个至尊牛三星,话贪佢样样牛都食到㖞,呢个其实系包括咗本地手切牛颈脊、安格斯牛柳粒同埋极品牛舌芯,但系嚟到我地竟然见到第四样野,就牛白肉,唔知点解多咗样,我都无考究,同事话乜就乜啦~ 不过呢个唔知点解多咗嘅牛白肉,竟然成为我今晚嘅favor !
不过呢个唔知点解多咗嘅牛白肉,竟然成为我今晚嘅favor ! 真系好好食,入口漫漫油脂分泌系舌头,而且相当爽口,又充满牛味,但我明明唔见menu 有,大家想叫可以问下店家。
我有少少略嫌呢个M9和牛 刺身有啲血淋淋同埋太大块比较难入口,不过今晚做特价就无乜所谓。
佢嘅食法系大大块嘅鲜牛肉,配上洋葱,再加上特制酸汁,虽然入口牛肉好有口感,同埋一啲生牛肉嘅难受感都无,但系由于太大块,个感觉有少少茹毛饮血嘅感觉,希望下次店家可以切细一半同埋啲洋葱唔好放系上面,因为咁样真系好难拎到啲牛肉架,又怕佢地跌咗落嚟。
食咗咁多靓野,我地每个人都系378埋单,其实我觉得真系几抵,特别系同呢几位同事吹下水,呻下工作上嘅野又一晚,听朝又搏过!