2023-10-31
旺角云云拉面店,金鹤系我一直都试既一间,因为几个朋友都不约而同推荐俾我🥰之前一直食想豚骨拉面,但自从日本食左超好咪鸡白汤拉面之后,直接成为我新宠🤣今日终于黎一试金鹤,平日晚饭时间都接近全满餐厅走木系装潢,主打暗调,几有日式风格餐厅除左鸡白汤拉面仲有小食、串烧等等居酒屋🏮食物同啤酒🍻拉面有几款选择,加埋小食、串烧、甜品等等,选择超级多😍特浓鸡白汤拉面-小因为想叫饺子🥟同串烧,一碗正常份量拉面我地都担心食唔晒,好彩店家可以叫小碗拉面,感觉几贴心❤️卖相好靓好啵睛,配料非常丰富👍🏻先饮一啖汤底,满满鸡肉香咪充斥口腔,汤头质感够浓够稠,有少少creamy感觉饮落咸香十足,配上弹牙既拉面,一流😋平时拉面会见到嘅配料都有晒😍😍葱、木耳、笋爽口新鲜,肉类方面有慢煮鸡肉同埋叉烧😚另外第一次食到炸牛蒡,炸得好透,食落去薄脆👍🏻第一下食到炸物既香脆之后会食到淡淡的牛蒡甜糖心蛋都煮得非常出色,蛋黄够留心配拉面绝配👍🏻另一碗我哋叫咗黑麻油酱油拉面入口麻油味好香,之后带有淡淡酱油嘅甘甜😋我个人钟意配紫菜食,入口会多一阵紫菜嘅独有香味,配酱油汤非常夹👍🏻值得一提嘅系慢煮鸡肉真心非常滑嫩好好食盐烧鸡皮系我哋嘅最爱❤️❤️
今日终于黎一试金鹤,平日晚饭时间都接近全满
餐厅走木系装潢,主打暗调,几有日式风格
餐厅除左鸡白汤拉面仲有小食、串烧等等居酒屋🏮食物同啤酒🍻
拉面有几款选择,加埋小食、串烧、甜品等等,选择超级多😍
特浓鸡白汤拉面-小
卖相好靓好啵睛,配料非常丰富👍🏻
饮落咸香十足,配上弹牙既拉面,一流😋
平时拉面会见到嘅配料都有晒😍😍
葱、木耳、笋爽口新鲜,肉类方面有慢煮鸡肉同埋叉烧😚
另外第一次食到炸牛蒡,炸得好透,食落去薄脆👍🏻
第一下食到炸物既香脆之后会食到淡淡的牛蒡甜
糖心蛋都煮得非常出色,蛋黄够留心配拉面绝配👍🏻
另一碗我哋叫咗黑麻油酱油拉面
入口麻油味好香,之后带有淡淡酱油嘅甘甜😋
值得一提嘅系慢煮鸡肉真心非常滑嫩好好食
盐烧鸡皮系我哋嘅最爱❤️❤️食串烧必点
鸡皮大大串,而且有质感,唔系得层皮烧到硬脆个种
咬落外皮脆,然后会食到鸡皮既油香
盐烧简单调味已经好好食👍🏻而且烧得够火喉迫晒啲油出嚟所以食落唔会觉得油腻
拉面店必食饺子🥟
咬落去第一下脆脆地,再咀嚼之后就会感受到饺子皮嘅烟韧
饺子肉馅够香食,可以到肉嘅鲜甜同埋入面香料味👍🏻