2021-06-14
儿时回忆【足料粢饭】以前细个妈妈会成日带𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗去食大丸后面嘅利苑食粥、丹麦饼店食虾多士(依家已经冇得卖啦)、荣记食面……鱼蛋减牛腩河又要食另一间…..但每日朝早就一定会食 #上海香港面家 嘅 🌯#粢饭 + #咸豆浆🥛做早餐..有时又会食葱油饼、锅贴、小笼包…. 直到读中学都经常食….好难得今日一早肥仔又肯陪食,所以好开心🥳🌯 #粢饭 $25即叫即整嘅 #咸粢饭 大大条油炸鬼、咸菜莆再加埋肉松,食到尾都仲有料….‼️劲足料‼️中意食甜嘅又可以食 #甜粢饭 ,唔系度度都有得食架😜 细个$10蚊件…依家 $25但都可以够饱成日,绝对抵食‼️外卖粢饭建议唔乐剪成条食⚠️.🥠 #小笼包 $351笼5个!传统小笼包,爆汁、个皮自己揸会觉得厚dd,但胜在唔会食紧粉皮,肉汁鲜嫩搭救!$35蚊3粒,胜价比高!但如果追求埋要皮薄馅靓,咁就next.🥛#咸豆浆 $15识食嘅人一定要食咸豆浆配咸粢饭,简直就perfect match! 咸豆浆有油炸鬼、咸菜莆、虾米🦐、肉松、萝卜干!个质地系凝固咗嘅豆浆,食落口好绵滑,似 #豆腐花 咁但又唔系🤔 好得意!正宗上海小店先会做得出好味嘅咸豆浆!..咁多年冇食,味道依旧,
好难得今日一早肥仔又肯陪食,所以好开心🥳
🌯 #粢饭 $25
🥠 #小笼包 $35
🥛#咸豆浆 $15
咁多年冇食,味道依旧,人情味浓!希望呢类小店可以继续承传,大家经过都不妨一试,再话俾𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗知你又欢唔欢喜😍
🔖 上海香港面家 (铜锣湾)
📍铜锣湾渣甸街29号地下
📣欢迎各位朋友仔报料#食好西 DM me pls