2023-05-01 477 浏览
以前喺湾仔返工,好食嘅泰国嘢其实唔多,跟朋友嚟到呢间楼上舖,估唔到平日夜晚坐坐下都满座,食第一啖就明解。醉酒佬辣炒猪肉碎肥粉可以话系呢度嘅名物,有镬气得黎完全唔油腻,其实净系个肥粉已经足以令我嚟多次,非常透薄烟靭,调味好香口惹味,仲有好多豆角同杂菜,就算系怕肥嘅女仔都好啱口味。小食拼盘系少数令我觉得出色嘅拼盘,每样小食都独当一面值得单点。 鱼饼、虾饼、春卷同肉丸全部热辣辣新鲜炸起,重点系感觉到用料唔颓,简简单单嘅粉丝春卷都好好味。 第一次试肉丸生菜包,肉丸炸得好透好酥脆,甜辣酱以外仲有个蜜糖汁,感觉到厨师嘅诚意。大头虾冬荫公意想不到最有惊喜嘅系个虾,从来未食过大头虾系咁爆膏,有食紧奄仔蟹𠮶种感动,虾肉都好弹牙,三大只虾已经值回票价。 冬阴功好重椰浆味,够晒酸辣,但真系完全冇就香港人口味,食开九龙城lv真系必须叫少辣。