2021-03-15 270 浏览
号称全香港最好食嘅tiramisu, 净系呢一个名衔已经值得嚟试一试。 餐厅系酒店嘅cafe, 位置应该近佐敦站多啲, 不过唔算太 中心地带, 不过喺正大马路旁边都唔算太难揾。 星期日朝早12点25分, 餐厅开门25分钟就嚟到不过已经要排队, 排队期间又畀餐牌我哋睇住先, 餐牌好简单, 冇任何set冇加配优惠。 只有几款多士同埋几款饮品。 餐厅会先等里面有空位清洁好再叫我哋入去 , 入去要自己去casier叫野食, 买完会畀个咇咇机通知你拎餐, 甜品仲会帮我哋hold住后上, 几细心。 用餐期间一直都有阵阵面包香, 好享受。 我哋拣咗2款多士同埋甜品。 蟹肉牛油果多士 ($88)觉得好惊喜, 蟹肉酱唔会太干, 个蟹肉酱同出面其他地方唔同, 比较浓味少少, 多士唔会太干太硬配埋一齐啱啱好。 无花果芝士乳酪酱配牛角包 ($78)呢款可以拣多士或者牛角包, 觉得佢个酱好好味, 系一种冇味嘅乳酪配埋芝士, 同埋切细咗嘅无花果,味道偏清甜,少少酸。 出面比较少食到无花果。 杏仁姜汁咖啡 ($58)男朋友话杏仁味好浓,少少咖啡味。 唔饮咖啡嘅我觉得系一般正常咖啡,少少杏仁味。 不过我哋一知认同无姜

蟹肉牛油果多士 ($88)

无花果芝士乳酪酱配牛角包 ($78)

杏仁姜汁咖啡 ($58)
男朋友话杏仁味好浓,少少咖啡味。 唔饮咖啡嘅我觉得系一般正常咖啡,少少杏仁味。 不过我哋一知认同无姜既感觉😂

Tiramisu ($48)
终于嚟到呢一餐嘅重点, 以signature黎讲, 48蚊唔算贵。 对比起传统tiramisu用lady finger, 呢度系用蛋糕好浓咖啡味,好多咖啡汁嘅蛋糕。 面头满满一层芝士酱。 我觉得都几好食, 不过又未至于全香港最好咁夸张。 毕竟都系钟意最传统嘅做法多啲。 但系都好出色~

总括嚟讲,觉得以cafe嚟计, menu特别, 味道好, 环境靓又坐得舒服,好高质。 大推!
tiramisu
tiramisu