今日同朋友嚟到尖沙咀海旁,附近高级酒店林立,又比我哋揾到一间喺尖沙咀富豪九龙酒店嘅日本料理😲。门面好靓,仲要写住since 1972🫣。事后揾返资料,原来餐厅一开始由日本人八尾健二创立,之后先交比对日本料理有要求嘅曾氏打理,餐厅而家已经传到第二代😲我地叫咗海胆附紫菜60g、烧左口鱼边寿司、火炙三文鱼卷、软壳蟹牛油果卷、葱吞拿鱼腩卷🍣。除咗寿司,我哋亦都有叫到串烧,自家酱免治鸡串、鸡软骨、盐烧百鳗串🤤。最后仲叫咗两客铁板烧,大虾🍤同埋。海胆附紫菜60g🤤 $208我比较钟意呢一款嘅海胆,容易入口,亦都好鲜甜。我好惊食到好腥味又太浓嘅海胆。配埋紫菜式,一流!烧左口鱼边寿司🍣 $78呢一间嘅左口鱼,真系入口即溶🥹。好记得之前食过一间,佢哋嘅左口鱼烧得太过烟韧,浪费咗。依家啱啱好😲火炙三文鱼卷🍣 $148而家睇返网上面嘅介绍,呢间日本料理一直以来都好出名,因为历史悠久,所以好多日本人都将佢视为可以食到家乡菜嘅地方🫣。但系佢哋亦都冇原地踏步,一直以来都有进步同推岀唔同嘅新菜式。呢一款火炙三文鱼卷,用上最新鲜嘅三文鱼,用火逼出三文鱼嘅油香,下面嘅饭卷就包住紫菜同埋芝士😲。芝士唔会抢走三文鱼嘅鲜

海胆附紫菜60g🤤 $208

烧左口鱼边寿司🍣 $78

火炙三文鱼卷🍣 $148
而家睇返网上面嘅介绍,呢间日本料理一直以来都好出名,因为历史悠久,所以好多日本人都将佢视为可以食到家乡菜嘅地方🫣。但系佢哋亦都冇原地踏步,一直以来都有进步同推岀唔同嘅新菜式。呢一款火炙三文鱼卷,用上最新鲜嘅三文鱼,用火逼出三文鱼嘅油香,下面嘅饭卷就包住紫菜同埋芝士😲。芝士唔会抢走三文鱼嘅鲜味,反而令到寿司卷提升左一个层次😋

软壳蟹牛油果卷🦀 $148
呢间餐厅嘅寿司卷份量真系好劲,啲软壳蟹多到就嚟要爬出嚟😂,钟意食香口嘢嘅朋友一定满意🤤

葱吞拿鱼腩卷🐟 $128
本身每一件紫菜卷入边已经有吞拿鱼腩,但系师傅仲要系每一件上边放吞拿鱼蓉🥹,食到停唔到口😋

自家酱免治鸡串$38、鸡软骨$36、盐烧百鳗串$88🤤
免治鸡串,免治鸡肉加入鸡软骨,食起上嚟好有口感,再配埋加埋原只日本蛋酱,正☺️

盐烧百鳗串,师傅用慢火🔥,烧到鱼皮又薄又脆🤤,又唔会浪费咗新鲜嘅食材。

铁板烧大虾🍤 $268
师傅严选新鲜嘅食材,将大虾烧到香脆,但系同时后都保留中间虾肉呈半透明,新鲜又香口😋。另外大虾绝对唔系普通货色,好多虾膏☺️!

南非四头鲍鱼😋 $238
师傅好细心,将四头鲍鱼切成薄片,再用牛油黑松露酱慢慢烧,既食得出鲍鱼嘅鲜味,又有牛油香,回味无穷🥹

甜品🍨
师傅最后仲要每人送咗一客雪糕,有我最钟意嘅豆腐味,为今晚画上完美嘅句号☺️

2023-10-25
  • 海胆