2022-06-15
【饮食】Summer Cheers|雪糕、果茶、蝶豆花特饮系列|用料足、够creamy!夏天最啱就系饮消暑饮品,PizzaExpress推出全新「Summer Cheers」特饮系列,分别有雪糕、果茶、蝶豆花特饮系列,我试咗其中两款,卖相、味道,新鲜程度,绝对令人难以忘怀!今次食咗蟹肉白酒汁意粉、意式蟹肉番茄酱、牛油果雪糕特饮、盐味荔枝特饮、朱古力心太软。(餐牌在文末)蟹肉白酒汁意粉 HKD 162意粉旁有一块柠檬,当柠檬汁混合意粉、蟹肉,感到更加开胃、将蟹肉鲜味提升;隔住口罩已经闻到浓郁蟹肉香味,蟹肉份量多,唔系一丝丝而系一大撮!咀嚼意粉后,白酒汁慢慢渗出嚟,加埋香草味、柠檬香味,感觉唔错。意式蟹肉番茄酱 HKD 98呢个配上几件薄饼,吃得出系即时焗、唔系预先焗定,因为薄而脆而带有韧度!蟹肉番茄酱好香又开胃,每一匙都有丝丝蟹肉,配埋香脆薄饼,唔错!牛油果雪糕特饮 HKD 78牛油果味好浓郁,唔知一杯特饮用几多牛油果整成,成杯好creamy、好rich;顶部仲有牛油果,熟度刚好,软滑又香!饮完呢杯真心好满足,又好有邪恶感。盐味荔枝特饮 HKD 58杯边有少少盐,饮特饮同时尝到咸味,呢种
蟹肉白酒汁意粉 HKD 162
意式蟹肉番茄酱 HKD 98
牛油果雪糕特饮 HKD 78
顶部仲有牛油果,熟度刚好,软滑又香!
饮完呢杯真心好满足,又好有邪恶感。
盐味荔枝特饮 HKD 58
杯边有少少盐,饮特饮同时尝到咸味,呢种盐唔会劲咸,仲可以平衡番甜味;
配埋香甜荔枝特饮,甜同咸味估唔到又几夹,令整体味道好特别。
杯里仲有新鲜荔枝,香甜又爽口,感到几新鲜。
朱古力心太软 HKD 68
心太软劲热,离远都闻到香味,顶部仲有云呢拿雪糕,旁有浓郁蓝梅酱,好开胃!
冰冻雪糕配上热腾腾心太软,冰火感觉好解腻、解滞。
而且心太软系劲成功,外边脆皮,内里朱古力流心效果好似溶岩咁!
餐厅环境舒服,座位间宽阔,几岩一班人食饭聚会!