2017-11-28 311 浏览
一个人食晏食咩好?行过鸭寮街就见到行仔入边有间写住软桥米苔目嘅餐厅,其实咩叫米苔目呢?就真系唔系好知道。见到门口餐牌上面嘅价钱都唔贵,一个lunch大约30几蚊左右,就入黎试下啦!楼面主要系有位姐姐负责,佢介绍咗呢度出名嘅食物,都几Nice,好有礼貌。餐厅既墙上面贴满左唔同食物嘅相,食物好吸引。而且咁就可以知道啲食物系乜嘢,唔会估估下,好清晰。我最后叫咗一碗海带加鸭肉嘅米苔目。成碗面好多,唔会剩系得汤,好足材料。𠮶啲海带舖满成碗面,好爽口。而个汤底清甜,有少少葱花嘅香味。呢个就系呢间铺头嘅镇店之宝一手作米苔目!米苔目嘅外形有啲似银针粉,细细条细细条咁样。食落好爽口、好弹牙、仲好滑溜添!我相信鸭肉都系呢度嘅招牌菜,因为做得好好,肉叶左有少少嘅味道,食落好爽口唔会梅晒。正!呢一碟系蒜蓉白肉,落单嘅时候职员话可以选择系大中小辣,因为本身唔系好食得辣,有得选择真系好啦!所以最后我拣咗小辣。麻麻地、辣辣地,有啲花生碎同葱花系面,好惹味!正!肉薄薄地,有肥肉,但系好爽口,一啲都唔肥腻!个底有啲粉丝垫住,吸晒啲精华!热芦荟,冬天饮好滋润米苔目真系唔错!价格又抵,午餐首选!

米苔目

蒜蓉白肉

麻麻地、辣辣地,有啲花生碎同葱花系面,好惹味!正!

肉薄薄地,有肥肉,但系好爽口,一啲都唔肥腻!

个底有啲粉丝垫住,吸晒啲精华!

热芦荟,冬天饮好滋润

米苔目真系唔错!价格又抵,午餐首选!

米苔目
蒜蓉白肉