2023-12-28
天寒地冻想去打个边炉,朋友介绍话喺佐敦有一间必试老鸭汤火锅专门店,就喺佐敦文昌楼地下,出边有好多咪表位,揸车嚟都好方便,今次就一行四人,试一试😋🦆金捞富贵老鸭汤(半只) $238 呢一个汤底系餐厅嘅招牌汤底,老鸭汤简直完美,系由新鲜老鸭熬制而成,我哋四个人几乎饮晒成煲汤先打边炉,因为鸭味好浓,汤底又唔会油🦐花竹虾 $68 蛏子$68 黑豚肉$128 羊肉片 $99 打边炉点可以唔食海鲜,我哋就叫咗花竹虾同埋蛏子,全部都系新鲜嘅活海鲜,花竹虾爽口弹牙,大大只啖啖肉,够鲜甜,至于蛏子亦都好正,此外,都叫咗黑豚肉同埋羊肉片,肉质鲜嫩,羊肉味浓🐃安格斯牛颈脊 $298 钟意食牛肉嘅朋友一定要试呢一碟安格斯牛颈脊,佢嘅脂肪分布非常平均,而且肉质嫩滑,只需要轻轻灼佢十数秒,就能够食到浓浓嘅牛肉味🥬油麦菜 $42 响铃 $59 稻庭乌冬 $32 云吞 $59 油麦菜新鲜美味,烚一烚就食得,爽口冇渣,至于响铃系餐厅新鲜即炸嘅,豆味香浓,而且唔会油腻,至于稻庭乌冬,亦都弹牙好食,配埋新鲜嘅云吞一齐食,简直系锦上添花🪿鹅肠 $98 大大碟嘅鹅肠,份量超多,钟意食鹅肠嘅朋友一定要叫,因为真系好抵食,而且亦都
🪿鹅肠 $98 大大碟嘅鹅肠,份量超多,钟意食鹅肠嘅朋友一定要叫,因为真系好抵食,而且亦都好新鲜美味,爽口弹牙
🐂牛柳粒 $118 鸭血 $59 牛柳粒嘅脂肪分布好平,肉汁丰富,一咬落去啲汁爆晒出嚟,而且肉质都好软腍,真系好好味,鸭血就好滑,好有口感,味道亦都唔错
🦐甜虾刺身 $68 甜虾刺身一共有六只,每只都好鲜甜美味,新鲜爽口,仲要系大大只,打边炉又想食吓刺身嘅朋友,可以嗌嚟过吓口瘾
🦑花枝滑 $88 黑松露虾滑 $98 钟意食黑松露嘅朋友一定要叫呢一个黑松露虾滑,因为呢间火锅专门店嘅黑松露虾滑,系将黑松露打埋落虾滑入边,同平时食加喺面𠮶啲好唔同,黑松露嘅味道特别浓,而且虾滑同花枝滑得好弹牙,入边有好多嘅花枝同埋虾,真材实料
🍺Suntory生啤 $55 竹蔗茅根 $59 饮品方面亦都有好多选择,而最令人有惊喜嘅就系生啤,好难得可以系火锅专门店入边饮到生啤,仲要系日本嘅生啤,超级正,饮啤酒嘅朋友都可以试吓竹蔗茅根,清热消暑解渴,啱晒打边炉
📍 佐敦文昌街25-47号文昌楼地下41及43号舖 - 金捞老鸭汤刺身火锅专门店