2024-07-12
依区成为我觅食好地方,咁啱比我发现依间一直都好想食嘅中菜馆,上星期去左依度食晚饭,好彩黎到咁啱有张二人枱,唔洗等位,其他大枱已经满晒座餐牌都有好多小菜选择,叫左两道𩠌两个人一齐食老坛酸菜鱼叫左例牌size,拣左鲈鱼同点左小辣,估唔到个卖相同出面食开酸菜鱼嘅餐厅一模一样,除左鲈鱼之外,底层仲有椰菜花、莴笋同宽粉,鱼肉非常嫩滑无骨,酸菜鱼汤味道调得啱啱好,酸味唔会盖过左其他食材味道,小辣嘅辣度亦恰好,饮得出当中有微微嘅胡椒香,不得不赞个宽粉爽滑烟刃,水晶宽粉口感咀嚼几啖就滑左落喉咙,唔同平时食到嘅宽粉过份刃口,超钟意!冰镇咕噜肉超级期待依道𩠌,黎到嘅时候干冰冒出嘅烟系冰底飘出来,仙气十足,咕噜肉外层因为冰冻过,所以造成外皮酥脆口感,挂到个甜酸芡汁,食落有啲似油炸鬼嘅外皮,入面嘅肉亦都好软熟,炸得好靓,真系好好食!份量都算几多,我哋两个人食左几件觉得腻,食粒青提子解下滞,即刻又可以继续食咕噜肉饮品叫左啤酒杯份量嘅大柠茶,两个人一齐饮都够哂爽最后叫多个生磨杏汁润肺汤,饮落好香浓嘅杏汁味,清得黎饮到肉香
餐牌都有好多小菜选择,叫左两道𩠌两个人一齐食
老坛酸菜鱼
冰镇咕噜肉
饮品叫左啤酒杯份量嘅大柠茶,两个人一齐饮都够哂爽