2023-09-16
今日同闺蜜去到位于铜锣湾皇室堡的”八月花”饮茶,环境非常开扬阔落,坐得舒适,仲有大海景。叹咗多款创意粤式点心,精致又高质,系我嘅私心口袋清单,先打卡📸后进食🥢!鹅肝蟹子脆春卷金黄嘅春卷外脆内软,加埋旁边嘅芥末酱,轻松解腻,好食到停唔到。一口鲍鱼挞卖相精致,鲍鱼本身非常入味,挞皮松脆,一啖一口,双重滋味。脆皮麻辣烧卖烧卖创意食法!未食已经闻到浓浓麻辣香气,但食落唔会好辛辣,底部会有大量绿色炸脆,睇得出摆盘花过心思。鲍汁炆凤爪酱汁比较浓稠,非常入味,凤爪有咬口,不会煮得太烂。黑松露冬菇包黑松露味道唔会太抢,同时又食到浓浓嘅冬菇香,两者配合得刚刚好。酥脆鲜虾肠粉热辣辣嘅粉皮包住脆虾,我食到最后一件,都keep到脆度,有惊艳到我! 柚子煎堆菠萝芭菲煎堆配搭少量柚子,可以解除油腻感,再配埋冰冻带酸菠萝芭菲,作为今餐嘅甜品简直系完美。花果奇缘打卡No.1! 好似一个大果园,包含十款水果配上茉莉花茶,炎夏必点,消暑解渴。
鹅肝蟹子脆春卷
一口鲍鱼挞
卖相精致,鲍鱼本身非常入味,挞皮松脆,一啖一口,双重滋味。
脆皮麻辣烧卖
鲍汁炆凤爪
酱汁比较浓稠,非常入味,凤爪有咬口,不会煮得太烂。
黑松露冬菇包
酥脆鲜虾肠粉