每个月都钟意去尖沙咀新港中心,睇吓明星二手名牌店,每次都会有少少收获。开心shopping之后就钟意落Basement 嘅大食代食晚饭,原来大食代内都有台湾铁板烧,坐得比较舒服,又有私隐。圆铁板烧 台湾师傅,跟日本慢慢吃的不同,去台湾食铁板烧师傅都系好快手嘅!坐喺 bar 枱度望住师傅即席表演,时间过得特别快!圣诞除夕对自己好啲,我觉得必食高级和牛 Beef Deluxe 2人套餐 $738牛之盛合A5 宫崎和牛 120g澳洲和牛 120g美国安格斯 120g配:黑椒粒、蒜粒、黑松露盐呢一个牛之盛合打卡一流,A5 宫崎和牛肉质细腻,脂肪分布平均,入口有油脂香,烧至7成熟,味道刚刚好。澳洲和牛细细块烧至微微焦香,脂肪唔算好多,肉质嫩又有咬口,牛味浓郁又多肉汁。美国安格斯厚身又大件,沾少少黑松露盐已经好好味。铁板炒时菜 和 餐汤西京烧比目鱼扒唔食牛肉嘅朋友,仲有鱼肉,比较厚身质素高的西京烧比目鱼扒,鱼肉雪白嫩滑,调味适中,整体感觉刚刚好。牛油烧汁阿根廷红虾配杂菜牛油香煎黑椒鲍鱼牛油🧈烧汁味道香浓,阿根廷红虾的虾头非常多虾膏,浓郁又滋味。连壳香煎黑椒原只鲍鱼够大只,肉质弹牙又有咬口。 海鲜炒

牛之盛合
A5 宫崎和牛 120g
澳洲和牛 120g
美国安格斯 120g
配:黑椒粒、蒜粒、黑松露盐

铁板炒时菜 和 餐汤

西京烧比目鱼扒

牛油烧汁阿根廷红虾配杂菜
牛油香煎黑椒鲍鱼

海鲜炒饭
海鲜料落得好足,炒饭都炒得干身,仲可以选择加点黑椒食,不过我个人觉得个炒饭就咁食已经好滋味,另外入面都有唔少海鲜,元贝多又煮得够鲜腍,食落又唔会好干,呢个炒饭都炒得好好。

伯爵茶/ 焦糖咖啡蛋糕
饭后甜品,细细件一口size,蛋糕口感湿润,甜甜蜜蜜令整顿晚餐更加圆满。

2 杯特饮/汽水
台湾我当然要饮返杯珍珠奶茶啦!

铁板烧师傅魔术手,好快就把菜式煎炒煮好,视觉同味觉都得到满足,喜欢食牛的朋友,一次过可以食到三款靓牛唔同部位,一次过几种享受。下次有空一于试埋佢哋嘅午餐CP值超高。

庆祝纪念
圣诞节