2016-06-01 3466 浏览
听讲北角区有间隐世茶餐厅, 名物是瑞士鸡肶, 唔系鸡肶粉丝既我突然都想来潮圣一下地点唔难揾, 出左港铁行几分钟就到。晚上未够七点已经坐到插针一样, 好彩我一个人点插都插到个位坐。一张餐牌两大页, 套餐太多, 看得人眼花撩乱有啲睇唔明, 想问多阿姐两句都比佢串, 都系自己慢慢再睇。但系越睇越乱, 唔敢再劳烦恶阿姐, 都系叫哥哥仔帮我会好啲。果然哥哥仔比较有耐性, 讲野又唔粗鲁, 对住熟客有讲有笑。我点了瑞士鸡肶餐加猪颈肉野菌饭 $37 加红豆冰 (+$2)差不多每张枱都有鸡肶, 而我都唔执输。哥哥仔将一只单点鸡肶放系我面前。瑞士汁将鸡肶完全封锁, 颜色好深近乎黑, 带点黏性,卤水香料味重, 有甘草和八角芳香,甜度比单纯瑞士汁低, 浓而不咸。鸡肶肉质嫩滑, 一撕即开, 一边食一边蘸瑞士汁食, 超Yummy !迷你 SIZE猪颈肉野菌饭吉卖相唔吸引, 但猪颈肉爽口不油腻带点脆口除了野菌还有四季豆, 再捞埋瑞士汁食, 一滴都唔会浪费。食鸡肶点会小得红豆冰, 而且加$2 系坚抵饮。但红豆几硬, 味道就麻麻。又平又好味, 为了瑞士鸡肶下次必再来。
地点唔难揾, 出左港铁行几分钟就到。
一张餐牌两大页, 套餐太多, 看得人眼花撩乱
有啲睇唔明, 想问多阿姐两句都比佢串, 都系自己慢慢再睇。
果然哥哥仔比较有耐性, 讲野又唔粗鲁, 对住熟客有讲有笑。
差不多每张枱都有鸡肶, 而我都唔执输。
哥哥仔将一只单点鸡肶放系我面前。
瑞士汁将鸡肶完全封锁, 颜色好深近乎黑, 带点黏性,
卤水香料味重, 有甘草和八角芳香,
甜度比单纯瑞士汁低, 浓而不咸。
除了野菌还有四季豆, 再捞埋瑞士汁食, 一滴都唔会浪费。
食鸡肶点会小得红豆冰, 而且加$2 系坚抵饮。
但红豆几硬, 味道就麻麻。
又平又好味, 为了瑞士鸡肶下次必再来。
2016-05-30