2021-06-28
必食大大盒好壮观嘅沙律盒~~~周末陪两个朋友在上环西环这边,帮佢地阿妈买海味。行到攰攰地,顺道过嚟依家喺地铁站附近新开嘅coffee shop食个tea。☕~~~餐厅楼高两层,下层啲枱比较细,感觉文青少少,系典型coffee shop感觉,上层就有好多大枱,灯光暗少少,有少少似酒吧。🍷~~~睇过餐牌同雪柜之后我哋叫咗几样野一齐分享,包括有三色果汁,鸡肉泡菜沙律,朱古力布朗尼,同牛角包,佢哋主要售卖轻食同咖啡为主,不过刚好因为时间有啲夜,我哋唔敢饮咖啡,惊瞓唔着,所以就饮果汁。😛~~~三色果汁包括有橙汁 苹果汁 同西柚汁,三款果汁味道都好天然,饮得出系冇额外加糖。雪得冻冰冰夏天消暑一流,配搭浓郁嘅朱古力布朗尼,令到布朗尼本身嘅香甜感,多咗一份果酸嘅中和,冇咁甜腻。~~~经典牛角包亦非常脆身松化,加热左之后牛油香气更为突出,食完令人感觉元气满满,我同朋友都好钟意。🥐~~~最后,虽然其他嘢都出色,不过我最钟意都系佢哋嘅鸡肉泡菜沙律,首先观感先赢一分,大大盒好壮观,鸡肉份量好多,沙律菜亦好新鲜,再加埋日式甜蛋,半日半韩半西式嘅组合,一次过满足几个愿望,而且因为有泡菜嘅关系,沙律酱都唔使落,几健
~~~
最后,虽然其他嘢都出色,不过我最钟意都系佢哋嘅鸡肉泡菜沙律,首先观感先赢一分,大大盒好壮观,鸡肉份量好多,沙律菜亦好新鲜,再加埋日式甜蛋,半日半韩半西式嘅组合,一次过满足几个愿望,而且因为有泡菜嘅关系,沙律酱都唔使落,几健康。
~~~
Bluebird Coffee (上环) (上环)
上环干诺道中128号豫泰商业大厦地下及阁楼