餐厅: Green Waffle Diner (擺花街)
资讯:

「Green Waffle Diner」喺香港已经登陆多年,我由铜锣湾翡翠明珠店就已经开始食。最近得知佢搬咗中环新舖,就决定揾晚放工试吓😛。中环店位于攞花街同荷里活道交界,大玻璃窗嘅门面好吸睛。呢度环境装修唔错,设有唔少窗边同梳化位,店内亦挂咗盆栽作点缀🪴,而我就最钟意天花板嘅波波灯,好可爱。但如果全场满座的话,就可能有少少迫。餐厅保留咗传统招牌菜式🍽,如镬仔薯粒同窝夫等,佢另外仲有肉扒、全日早餐、意粉饭、汉堡包、三文治、沙律、小食同班戟等。菜式选择繁多,可惜肚皮有限,食唔到几多款。餐厅定价合理,人均消费二百蚊左右已经够晒饱。烧八安士纽西兰草饲肉眼配自家制香蒜薯蓉及蜜糖豆8oz Freshly Roasted Beef (New Zealand Grass Fed Ribeye) with Homemade Garlic Mash Potato and Honey Beans($148),牛扒系期间限定菜式,每日限量供应。🥩肉眼扒系以英式烤牛肉嘅方式煮理,比较常见于酒店自助餐,估唔到呢度都有得食,价钱仲要唔贵。牛扒足八安士,厚切质感一流,肉身呈粉红色,但就唔算好嫩,不过肉味好浓🐮,并带
烧八安士纽西兰草饲肉眼
烧八安士纽西兰草饲肉眼配自家制香蒜薯蓉及蜜糖豆8oz Freshly Roasted Beef (New Zealand Grass Fed Ribeye) with Homemade Garlic Mash Potato and Honey Beans($148),牛扒系期间限定菜式,每日限量供应。🥩肉眼扒系以英式烤牛肉嘅方式煮理,比较常见于酒店自助餐,估唔到呢度都有得食,价钱仲要唔贵。牛扒足八安士,厚切质感一流,肉身呈粉红色,但就唔算好嫩,不过肉味好浓🐮,并带少少膻味,几特别!伴旁嘅薯蓉亦都出色,佢落得够多牛油,口感Creamy,并带有蒜香同香草味。
烤卡津鸡肉薯粒镬仔
烤卡津鸡肉薯粒镬仔Roasted Cajun Chicken Skillet($93/baby),虽然牛扒已经配上薯蓉,但都无阻我嗌招牌菜Skillet。🥔薯仔切成粒状,四边均煎至微微脆,中间部份则好软淋。镬仔热辣辣送上,要小心唔好摸到🍳。除咗主角薯粒之外,仲有好多其他食材,非常丰富,包括卡津鸡肉、水波蛋、西芹、青椒、车厘茄同洋葱等。整体几惹味,再配埋拉丝芝士🧀,邪恶到爆,幸得西芹同青椒混入其中,可稍为清新口蕾。
火焰玉桂香蕉窝夫
火焰玉桂香蕉窝夫Banana Foster Waffle($93),窝夫大大份,当正餐食都够。🧇窝夫可选口味,我哋加咗$10转杏仁奶燕麦Almond Milk Buckwheat🌾,食落果然特别重麦香。窝夫口感有啲似香蕉蛋糕,密度偏高,同一般格仔饼唔同。🍌香蕉并非以焦糖调味,而系蘸上肉桂粉,香味突出又带少少甘味。最后仲有一球阿波罗雪糕,有三款口味可选,不过我拣嘅绿茶味就唔算好夹。
斑兰牛奶咖啡
斑兰牛奶咖啡Pandan Latte(原价$63),嗌牛扒可以用半价加配饮品(鲜果沙冰除外)。🥛拿铁味道几啱饮,因为唔会太苦,加上牛奶令到口感细滑。🌿拿铁嘅绿色系源自班兰、而非抹茶,班兰味道天然,充满树叶香,并非人工糖精味。
题外话,中环分店亦系一间咖啡专门店☕️,佢门口位置设有一个Coffee Corner。喺附近返工,就算唔坐低食饭,都可以嚟买杯嘢饮。再者,嗌套餐原来可以免费添饮咖啡,啱饮嘅都几抵!
总括嚟讲,💚Green Waffle Diner多年嚟能够保持高水准,食材新鲜兼且主张自家制作👍。如果我无记错嘅话,镬仔薯粒以前得一个份量,但而家有得拣,反而仲好!另一边厢,餐厅好贴心、关注唔同人士嘅需要,特别提供低卡路里餐单以及生酮菜式,就例如班戟都有无面粉版本😊。
2022-07-15
斑兰牛奶咖啡