2022-09-05 91 浏览
星期日家庭日,同爸妈姐姐去食好西,拣咗嚟呢间尖沙咀嘅火锅店,因为呢排见成日有人post火焰鲜椰青鸡锅,好吸引,想来试咗好耐。我哋四个人叫咗两款汤底。招牌鲜椰青鸡锅首先当然系要点招牌鲜椰青鸡锅。侍应先炒香材料,材料有椰子鸡件,杞子等,炒香后侍应便淋酒,呢个时候相机就要准备好,影打卡相,啲火焰真系好劲,之后侍应便将原个椰青水倒进锅里,再加入浓郁鸡汤,开火再煲一阵,就完成咗呢个汤底。即刻饮返碗靓汤,个汤有浓厚鸡味,再加上椰青水,好清甜。胡椒猪肚花胶鸡锅呢个汤底好有惊喜,真材实料,汤底里面有劲多酸菜同猪肚,胡椒味好够。估唔到嘅系有一大碟鸡同五六件大大件嘅花胶,有差不多有大半只鸡,好抵食。啲花胶我哋一早请播放晒落汤底入面慢慢煲,火锅食到后期时才食花胶,花胶好淋而且入晒味,都几厚身。胡炉牛拼盘有五款牛肉,包括极上手切牛颈脊,牛胸爽,牛舌芯,霜降牛粒,安格斯手切肥牛。全部都好新鲜,我最钟意霜降牛粒,安格斯手切肥牛。霜降牛粒要烚耐少少时间,充满牛味,同埋牛脂油香味,而且好淋。安格斯手切肥牛比一般肥牛厚身,烚大概10秒就食得,冇得输 。饺子拼盘有三款饺子,有鲜虾云吞, XO酱带子饺,黑松露饺。鲜虾云吞啲

我哋四个人叫咗两款汤底。
招牌鲜椰青鸡锅

胡椒猪肚花胶鸡锅

胡炉牛拼盘

饺子拼盘
有三款饺子,有鲜虾云吞, XO酱带子饺,黑松露饺。鲜虾云吞啲虾肉爽口弹牙, XO酱带子饺微辣,好惹味。黑松露饺好香。

丸类拼盘
有芝心鲜虾丸,黑松露墨鱼丸,墨鱼丸,牛肉丸。芝心鲜虾丸好好味,鲜虾丸爽口弹牙,入面芝士流心,咸香咸香。牛肉丸有啲似饮茶嘅山竹牛肉。墨鱼丸真材实料,充满墨鱼味,唔会成口肥猪肉。

蔬菜拼盘
有油麦菜,唐生菜,白菜,娃娃菜及水莲,全部都好新鲜干净,放入汤底吸入汤汁超正。
老友鬼鬼
呢款小食系脆炸咗嘅油炸鬼上面铺咗虾胶,咬落去油炸鬼卜卜脆,虾胶爽滑弹牙,沾上少少泰式酸辣酱,非常好吃,令人一口接一口。

黄金炸鱼皮
鱼皮新鲜炸起,上面布满咸蛋黄酱,超好吃,咸蛋黄起沙,好甘香,咸香咸香,呢款小食够晒邪恶。

总括而言,今餐我哋都好满意,虽然价钱唔平,但系物有所值,全部食物都好有质素,特别系个汤底,真材实料。