2021-04-08
前排食过太子区人气丰信饺子,网上好评如潮,点知冇我想像中咁好味,失望☹️甜记饺子同样系近排人气饺子店之一,经过上次经验,唔敢再对饺子店有太大期望,平常心,点知呢间又俾到惊喜我㖞😍可选择汤饺或煎饺,亦可选择单拼或双拼。口味选择多到七彩😂有咁多只味当然要拣双拼,但如果有杂锦口味就更好,每只味都可以试,唔洗咁烦恼拣边款🤤。结合网友推荐同埋我自己钟意既口味,最后拣咗粟米芝士鸡肉饺&洋葱牛肉饺。因为我系外卖既关系,就唔会选择汤饺啦,费事俾啲汤浸到淋晒。老实讲, 十只双拼煎饺($46)价钱唔平,但留意番其他一样都系出名嘅饺子店同样都要咁上下既价钱,所以要讲贵,呢间应该唔算最贵。因为即叫即煎,外卖煎饺拎到上手非常热辣辣。外卖煎饺比外卖汤饺既好处就系冻左翻热依然可以试得出饺子既质素👍🏻虽然拎到返屋企系冻咗,盒入面仲要有好多水蒸气,但煎一煎或者用气炸锅焗一焗味道口感依然好正😋。睇返饺子质素,因为本身已经煎得好香,我用咗气炸锅略微焗一焗同新鲜煎出嚟冇分别,所以要饺子质素本身要好好先做到咁嘅效果👍🏻饺子size唔算大粒,但煎得够香脆。馅料方面,粟米芝士鸡肉真系坚好食😋肉质扎实又唔会太嚡,有啲肉汁,粟米量够多,
因为我系外卖既关系,就唔会选择汤饺啦,费事俾啲汤浸到淋晒。
饺子size唔算大粒,但煎得够香脆。馅料方面,粟米芝士鸡肉真系坚好食😋肉质扎实又唔会太嚡,有啲肉汁,粟米量够多,只系冇咩芝士味,但只要唔好抱住有好浓郁芝士味既期待去食,就完全唔影响呢款口味既好食程度。
洋葱牛肉饺煎得同样好香脆,用咗紫洋葱所以味道甜甜地,如果肉馅可以再甜少少🤏🏻就更好。
总括嚟讲,个人觉得粟米芝士鸡肉比洋葱牛肉味好食,但整体呢间饺子系「坚」好食。