2022-12-18
杏甜品 (香槟大厦) (尖沙咀)📍尖沙咀加拿分道40-46号香槟大厦地下6号舖-食完Omakase 之后一个钟就经过呢间甜品店,见佢有多款椰皇甜品,而且装修又靓就被吸引左入去。食甜品果然真系有第二个胃,明明岩岩先食到好饱,而家居然要坐低叹甜品😮💨-我地order 左两款,再追加汤圆!-🍨椰皇猫山王炖双皮奶 $75椰皇内有满满嘅浓郁椰奶同炖双皮奶!😍 椰奶非常香浓,双皮奶又香滑!旁边配有猫山王雪糕,由于太足料,基本上个雪糕系唔会溶!榴连味极香甜😋 -因为个椰皇啲椰肉已经好熟,所以唔洗用力就可以成块起出黎!椰肉加猫山王再加炖奶呢个配搭真系好绝😍(果日天气好冻,但唔记得要order热,相信热食会更加香♨️)-🍨芒椰木莲冻 $62超大碗嘅新品!木莲冻有清新嘅仙草味,呈黑色啫喱状,基本上同传统凉粉相近!面头除左一大堆头嘅超甜香芒之余,配料都好丰富,分别有椰果,小芋圆,仲有个芒果雪糕!甜度适中,如果夏天食就要定会透心凉呀!- 🍡 另外职员推荐下,追加左两粒绿茶汤圆,以桂花清汤衬托,汤圆外皮质地非常烟韧,而且绿茶味好香浓,真系好正! 佢地都仲有几种口味,下次必会再追加!
📍尖沙咀加拿分道40-46号香槟大厦地下6号舖
我地order 左两款,再追加汤圆!
🍨椰皇猫山王炖双皮奶 $75
🍨芒椰木莲冻 $62