2024-05-23
入屯门探朋友又系揾好嘢食嘅时候,V city都几多餐厅但好多都系大型连锁店,见到有间泰国餐厅细细地装修新净,嘢食又唔贵就试试泰国菜必食泰式炒金边粉,芽菜份量占比例比较多,所以食落好清爽唔油腻,罗望子酱酸酸甜甜好开胃叫泰式海南鸡饭有谂过要唔要加钱转鸡髀,但最后普通海南鸡都好滑,油饭呈白色比较天然,但食落都有淡淡油香。另外配一个鸡清汤,暖暖胃都几好饮去泰国餐厅通常食炸虾饼,但今次叫咗个芭堤雅鸡肉卷几特别,有啲似街边串烧小食另外叫咗个泰式南京椰汁鸡汤,有少少红油但系饮落完全唔辣,入面有好多鸡肉同杂菌,椰汁好清甜,加上泰式香草调味料香茅等等酸酸地好清新最后当然唔少得芒果糯米饭,糯米暖暖地,淋上杰身嘅椰汁,上面仲有椰丝同脆米好有口感,芒果够甜,我哋几个share都好够食