2016-11-22 588 浏览
第一次黎食呢啲潮州小菜,以前一直都系觉得潮州野系得果啲橙色嘅大章鱼,今次食完真系改观哂。都系朋友介绍黎嫁,事关唔系好识路所以撘左的士。上网睇倒话撘的士有单食满550有85折,所以我keep左单。呢度嘅风味都几古色古香,啲位虽然系木凳但坐落都几舒服,一啲都唔逼啲鹅件好林,好入味但系又唔会太咸锅烧肉我都系第一次食,一听个名以为系回锅肉啲朋友,好在佢有图睇如果唔系我真系会误会哂锅烧肉个皮好脆,入面啲肉炸到好林而且有小小肥肉,所以食到入面好软,但口感对比都几大。个肠粉虽然系xo酱炒嘅,但一次都唔油。食食下有啲好脆嘅辣椒干同虾干仔好有口感。不过都几大碟几饱下个饺皮都几厚,好烟韧,入面啲糖系小小虾干同肉,好有潮州风味。主角出黎喇!个粥睇落好似冇乜特别咁,但一捞劲多料!啲料都系跟翻价钱嗌,嗌够个价钱就得今次就拣左鸡件,鲍鱼,象拔蚌,肉片同瑶柱。啲肉片同鸡肉都唔嫁!个锅一上嘅时候仲滚紧嫁,啲粥虽然睇落冇乜特别,但系食落都几绵,而且仲好入味。个粥底有啲菜甫同咸菜,食落真系好正。加埋啲海鲜同瑶柱个粥底好清甜。啲鸡件虽然滚住出住,不过食到尾一啲都唔老而啲肉片食落好林好正!鲍鱼,厨房好好咁帮我地切开左,好放便
酱卤鹅件
啲鹅件好林,好入味但系又唔会太咸
锅烧肉
潮式xo炒肠粉
个肠粉虽然系xo酱炒嘅,但一次都唔油。
食食下有啲好脆嘅辣椒干同虾干仔好有口感。不过都几大碟几饱下
小米饺
潮汕砂锅粥
主角出黎喇!
个粥睇落好似冇乜特别咁,但一捞劲多料!
啲料都系跟翻价钱嗌,嗌够个价钱就得
今次就拣左鸡件,鲍鱼,象拔蚌,肉片同瑶柱。
啲肉片同鸡肉都唔嫁!
个粥底有啲菜甫同咸菜,食落真系好正。
加埋啲海鲜同瑶柱个粥底好清甜。
啲鸡件虽然滚住出住,不过食到尾一啲都唔老
而啲肉片食落好林好正!

鲍鱼,厨房好好咁帮我地切开左,好放便。
啲鲍鱼同象拔蚌好新鲜,食落超级爽而且仲好鲜!

个粥真系好正!一定要食,食到停唔倒口

酱卤鹅件
潮式xo炒肠粉