潮州人终于开到黎湾仔!小店虽名为「潮州人」,但卖嘅唔系潮州菜,取此名因为店主爸爸希望佢秉承潮州人刻苦耐劳的精神去用心做食物!希望大家多啲了解店嘅理念小店主打住家老火汤及花胶扒汤米粉等特式汤米粉,几年前只有太子店,太子店有啲吊脚,本人又好少过海⋯ 今年终于开到黎港岛区啦!虽然下午茶,我哋好贪心叫左好多嘢食!餐牌上嘅汤米/饭都有大细size可选择!大家可根据乂几肚饿而选择size~1. 广岛蚝汤米粉(细)一食就食得出蚝系日本蚝!好大只又好嫩、好甜、一啲都唔老!一碗有4只,配鲜甜上汤米粉!唯一比较失色系米粉!以为我哋食开系新竹米粉⋯ 而家转左一只比较粗嘅超力米粉⋯ 但整体都好好食$57 食到4只日本蚝配上汤,材料绝对对得住呢个价钱!2. 清酒大蚬汤饭(大)超肚饿拣左大size,有6只中size嘅蚬,个汤有轻轻清酒味,个饭另上,唔会比啲汤索晒清酒蚬汤同个饭好夹!大推配饭!个饭吸左个汤嘅鲜甜味!我哋食晒仲要饮晒啲汤$60绝对对得住食客3. 师父醉鸡翼(3只)醉鸡汁好香!一放低喺枱,醉鸡汁香扑鼻而来鸡翼好大只、好入味,$28 有3只好抵大推!4. 酒糟醉鸡肾醉鸡汁香扑鼻而来 好大碟!有好多肾!啲鸡
潮州人终于开到黎湾仔!小店虽名为

虽然下午茶,我哋好贪心叫左好多嘢食!

1. 广岛蚝汤米粉(细)
$57 食到4只日本蚝配上汤,材料绝对对得住呢个价钱!

广岛蚝汤米粉(细)

2. 清酒大蚬汤饭(大)

$60绝对对得住食客

清酒大蚬汤饭(大)

3. 师父醉鸡翼(3只)

醉鸡汁好香!一放低喺枱,醉鸡汁香扑鼻而来
鸡翼好大只、好入味,$28 有3只好抵
大推!
师父醉鸡翼

4. 酒糟醉鸡肾

醉鸡汁香扑鼻而来
好大碟!有好多肾!啲鸡肾好入味、好香、唔老!为食嘅我用个醉鸡汁点左啲饭食!原来醉鸡汁搭饭都好夹
超推介
酒糟醉鸡肾
2022-10-22
广岛蚝汤米粉(细)
清酒大蚬汤饭(大)
师父醉鸡翼
酒糟醉鸡肾