2023-04-21 503 浏览
见好耐冇食泰国菜,今日同屋企人去开旺角,就伥呢间好耐冇食既泰国菜,唔知水准有冇保持住。呢种又湿又热既天气,行到坐底真系要即刻叫番杯冻饮凉一凉先,我地叫左个芒椰冰,第一淡饮落去好香椰子味,到搅拌好后觉得佢既芒果味唔太香,都被椰香盖过了。之后叫左total 7个菜,第1个上菜既系泰式申烧,鸡肉同牛肉串烧都唔会烧得太干,保留到肉质既鲜嫩,另外仲附上串烧酱俾我地自己点 第2道系南瓜海鲜焗饭,平时泰国菜食菠萝炒饭食得多,今次食呢个有惊喜,炒饭加南瓜食落好鲜甜,唯一美中不足系海鲜好明显食得出冰鲜而又冇调味,淡淡的><第3道系飞天虾球炒西兰花,一上碟见到个摆盆系失望既,又细碟又冇摆盆,一食虾球就知同南瓜海鲜焗饭既海鲜一样,冰鲜而又冇调味 -_-,西兰花正常水准。第4道系海南鸡,不过不失第5道系泰式生菜包,个猪肉碎炒得算香,但觉得佢落泰式香料都唔太多,而且用既猪肉8-9成都系肥猪肉,所以我都系包一块试试味,留番 quota 食其他,嘻嘻第6道系明炉乌头,乌头唔太新鲜,食落肉质有小小粉感,而且佢既汤底都唔太浓味,岩晒减紧肥既我食最后1道系芒果糯米饭,真系好好食,未夹埋芒果一齐食,第一啖糯

第4道系海南鸡,不过不失

最后1道系芒果糯米饭,真系好好食,未夹埋芒果一齐食,第一啖糯米饭已经超香椰香味,会令人忍唔住食多几啖,最后叫多左两个食,所以话甜品真系第2个胃