2020-07-26
饺子可以话系其中一样我日日食唔会厌嘅食物😋🥟之前返工都已经有叫过甜记外卖,今次专登去堂食一次🤤 食饺子+写食评,一举两得✌🏼🤓•📸双拼鸡汤饺(白菜猪肉饺+韮菜猪肉饺)$38/8只📸双拼煎饺(粟米芝士鸡肉饺+洋葱牛肉饺) $42/8只•🥢 白菜猪肉饺今次白菜饺真系比较失色,隔住饺子皮都见到啲馅好浅色,仲以为佢系用咗大白菜做馅,一咬开就食到少少姜味,得好少白菜仔,90%以上都系肉,唔系好食到白菜仔嘅味同口感😣•🥢 韭菜猪肉饺韭菜份量同猪肉嘅比例都适中,但再多啲韭菜会正啲🤣咬开可以见到有韮菜同韭黄,所以韭菜味都几浓👍🏼•🥢 粟米芝士鸡肉饺煎饺比起汤饺更邪恶~外面半煎炸得好脆,一咬开就爆汁💦 芝士味好浓,同时芝士令到鸡肉馅好滑,一啲都唔「鞋」,再加埋粟米粒嘅甜味,做煎饺真系超夹!不过芝士味食多几只应该会几腻,叫双拼/同其他人share食就啱啱好喇~•🥢 洋葱牛肉饺真系第一次食牛肉馅嘅饺子,同芝士煎饺一样,饺子皮好脆,然后一咬就爆晒汁💦🤣牛味同洋葱味都几浓,味道有啲似饺子皮包住汉堡扒,几有惊喜🤩 •整体黎讲,甜记嘅饺子都系皮薄馅多,只只都涨卜卜🤩 但煎饺真系比较出色👍🏼 另外可以加埋醋或者「秘制
📸双拼鸡汤饺(白菜猪肉饺+韮菜猪肉饺)$38/8只
双拼鸡汤饺
双拼煎饺
🥢 白菜猪肉饺
🥢 韭菜猪肉饺
🥢 粟米芝士鸡肉饺
🥢 洋葱牛肉饺
整体黎讲,甜记嘅饺子都系皮薄馅多,只只都涨卜卜🤩 但煎饺真系比较出色👍🏼 另外可以加埋醋或者「秘制虾米辣菜脯 」 一齐食,我哋都觉得辣菜脯唔算好辣,又有淡淡嘅虾米香,配饺子真系好惹味,净食菜脯都好正~😋
汤饺可选鸡汤/番茄薯仔鱼汤,今次试咗鸡汤,之前试过番茄汤,两款汤都偏咸但材料味比较淡,可能系预左搭饺子食,可以中和返咸味,但就咁饮唔太适合。