2024-10-22
呢间位于屯门嘅拉面店,对于住九龙嘅我嚟讲有啲远,所以有挣扎过要唔要特登过嚟食🙈 但食完之后觉得超值得!!另外,网上话「花华和食屋」同隔离间主打手工意粉嘅JEP(由曾任米芝莲三星餐厅厨师主理)系同一个老细🤔蟹白汤拉面($108)一上枱已经觉得佢嘅外观好唔错,中间有少少炙烧味噌蟹肉,捞匀之后饮啖汤已经觉得超好饮,系浓郁嘅白汤,完全冇腥味😋两块叉烧肥瘦均匀,烧得好好。唔止个汤,连面质都超级有诚意,就算摆耐咗少少都绝对唔会发胀,完全睇得出佢哋有用心研究!鸡白汤拉面[期间限定]($108)汤底一样好浓郁,不过呢款就转咗用粗面,啱晒钟意食粗面嘅我!不过啱啱上枱嘅话,有机会硬咗少少,如果唔钟意食硬面嘅人,可能就会觉得麻麻,落单时记得拣「软面」可能会比较啱你啦~✅‼️但呢碗最惊喜嘅竟然系放最面嘅炸西兰花,炸完一啲都唔油,仲要好脆好香口,如果佢可以独立出一个小食就好啦🥺栗子Tiramisu芭菲($78)最顶系一块脆饼、咖啡雪糕(质地比较似冰多过cream)、一粒栗子、两嚿蕨饼、三粒白玉,面下面就由由粟米脆片+栗子粒忌廉+可可米砌成,最底仲有少少芦荟粒。见佢IG话参考黑白大厨嘅拿坡里黑手党,有少量试验品,就
蟹白汤拉面($108)
鸡白汤拉面[期间限定]($108)
栗子Tiramisu芭菲($78)
最顶系一块脆饼、咖啡雪糕(质地比较似冰多过cream)、一粒栗子、两嚿蕨饼、三粒白玉,面下面就由由粟米脆片+栗子粒忌廉+可可米砌成,最底仲有少少芦荟粒。见佢IG话参考黑白大厨嘅拿坡里黑手党,有少量试验品,就打算试吓啦,但无乜惊喜。
我见部份IG都话佢甜品麻麻地,亦都冇再试埋个刨冰;反而见到隔离好几枱都有嗌炸鸡,我下次会宁愿留返个胃食小食😌
p.s. 佢有个细coner系可以带埋竉物入去嘅,但座位有限,如果想带狗仔去嘅话,记得早少少去啦!