2019-04-04 96 浏览
好耐无去日本旅行,好挂住我最钟意既炸猪扒饭!朋友介绍沙田呢间食吉列猪扒既专门店比我,仲过水准唔比日本食到既差!猪扒饭黎到香港都迎合香港人需要。日本店铺客人坐低后会送上冰水,但我都系觉得所热水岩我啲前菜三味日本冷豆腐简单就是最好。豆腐配上日底甜酱油,加上木鱼,唔会盖过本身日本豆腐浓浓既豆味。豆腐入口即溶,但唔会夹散,而且够冻,非常好味!日本冷菠菜分量比想像中多,跟之前既日本冷豆腐系用用同一款酱油,但配在菠菜上除了美味外,还很开胃!菠菜非常爽口,食唔停口!八爪鱼芥辣无茄毛茄即是秋葵,是非常健康既蔬菜。估唔到八爪鱼份量都好多,而且非常新鲜,爽口多汁。牡丹虾杂锦盛合盛合有牡丹虾,三文鱼,八爪鱼,油甘鱼。刺身 超 级 新 鲜!并非一般日本餐厅能及!而且刺身超大块,超厚,牡丹虾都有手掌甘大只,真系大满足!八爪鱼间夹著柠檬,吸收了柠檬既香味,非常特别清新!Wasabi 好辣,少少已足够!再来店员就为我们送上炒香左既芝麻,用木棍压碎,再加入炸猪扒酱汁,闻都闻到非常香!我是为了这个来的!定食会有珍珠米,面鼓汤,沙律。珍珠米及沙律可以无限量添加!吉列银雅豚定食呢个银雅豚真系一流。我系日本食到既都无呢个甘好

前菜三味

日本冷豆腐

日本冷菠菜

八爪鱼芥辣无茄

牡丹虾杂锦盛合

盛合有牡丹虾,三文鱼,八爪鱼,油甘鱼。
Wasabi 好辣,少少已足够!

吉列银雅豚定食

呢个银雅豚真系一流。我系日本食到既都无呢个甘好食!银雅豚四周都有脂肪分布,所以切开一片片后每片都食到脂肪位!咬落肉汁喷出,非常好食
识食一系拣多脂肪食!而且成块银雅豚都好滑,一啲都唔鞋,一咬即分开,炸得都非常干身,香口。
沙律配上柚子汁,非常开胃!

最近饭后甜品有西瓜,超大满足!

估品到香港都可食到甘高质素炸猪排!坐又坐得舒服,店员都好有礼貌,简唔中豪一次啦!