2018-12-20 167 浏览
湾仔其实有好多川菜馆,四姐川菜系楼上舖,所以比较无乜人知。今次系听朋友极力推荐,所以去试。当晚有三台都系国语人似系熟客仔,睇得出味道应该相当正宗。点菜方式唔系逐个𩠌嗌,而系入场费统一计算,按人头数嗌几多道菜,两个人可以嗌两款凉菜、三道热荤。前菜嗌佐招牌凉拌面同口水鸡。凉拌面以葱、蒜、麻辣等作为主味,酱汁出奇地浓郁,老板娘会亲自帮你捞埋,够哂细心,必食推介。口水鸡味道惹味,不会过度麻辣,推介。热荤嗌佐川式椒盐虾、糖醋里脊同酸菜鱼。椒盐虾上台金黄色,煮得非常脆口,食落好似有少少咸蛋味,虾肉弹牙新鲜,连壳食都无问题。糖醋里脊咬落脆身,酱汁酸酸甜甜浓度适中,食落好开胃。酸菜鱼系无骨鱼,肉质好嫩滑,食落有少少辣,极多酸菜,好好味值得推介!虽然价钱可能比坊间川菜贵少少,但味道绝对正宗,而且份量多,系我食过最好食的川菜!

口水鸡味道惹味,不会过度麻辣,推介。

糖醋里脊咬落脆身,酱汁酸酸甜甜浓度适中,食落好开胃。