2022-09-03 332 浏览
🍰香港站新开新开Cake shop必食酥皮脆感忌廉号角散水饼🍰抹茶/士多啤梨/芒果 忌廉号角$42好得意嘅造型,第一次见系雪糕筒型嘅甜品,个人谂为觉得仲似Unicorn只角咁,一共有九款口味,外层一口咬落去酥皮好松化,质感好好,而且好重牛油味,外层酥皮有层甜味系特别香口,今次就试咗呢三只,抹茶味茶味浓厚,士多啤梨同埋芒果入边仲有新鲜果肉果jam , 层次味道丰富🍰无花果拿破仑$78上面用了新鲜果肉装饰,拿破仑酥皮感觉非常松脆,夹层用咗吉士酱,口味幼滑清新🍰经典合桃拿破仑$88最经典嘅拿破仑,用了Butter Cream,都知道好多人听到呢个字都会皱晒眉头(包括我)但唔使担心呢个完完全全系感觉不会太甜,而且真系唔会有觉得好漏的感觉,反而有一种软滑香的软棉幸福感🍰荔枝蛋糕$68超得意嘅荔枝造型,外层系朱古力荔枝脆脆,内层口感软滑,整个蛋糕有荔枝香味味好清新🍰香蕉朱古力蛋糕$68钟意食朱古力嘅唔可以错过啦因为系非常浓厚嘅朱古力味道,中间仲要系朱古力软心 ,内馅配以两三片香蕉肉,非常之邪恶🍰蛋白曲奇棒 $58在收银枱旁边见到一堆好梦幻颜色嘅蛋白曲奇棒,用来做散水饼一齐打卡影相都系唔错的选择🍰另

🍰抹茶/士多啤梨/芒果 忌廉号角$42

🍰无花果拿破仑$78

🍰经典合桃拿破仑$88

🍰荔枝蛋糕$68

🍰香蕉朱古力蛋糕$68

🍰蛋白曲奇棒 $58

🍰另外门口仲有好多款糖霜蛋糕,见到有一只黄猫蛋糕嘅造型超级可爱被佢吸引住,一问之下原来仲可以按你自己主子或钟嘅颜色去做一个独一无二嘅蛋糕,钟意特别款式立体蛋糕可以跟住主子个样做一个

🍰几钟意食呢度个忌廉号角,颜色缤纷又口感脆脆的,自己食或带返公司做散水饼都好正,可以一齐揸住咁打卡影相,价钱亦刚刚好请晒成公司都唔肉赤,而且佢另外嘅蛋糕亦非常出色,细问之下原来店舖本身系做私房菜,所以质素特别好,大家有机会经过开嘅都可以试吓

📍Signature by 5R (中环)
中环港铁香港站29号舖
  • 抹茶忌廉号角