呢日嚟一个新尝试,就系去咗女仆Cafe😂,听就听得多,但去都系第一次。我哋喺大厦楼下已经望到大大个广告,要行楼梯上去,首先会经过一楼夹公仔嘅楼层,再上多层就系。Cafe应该真系新开张无耐,有一边好似仲未装修好🤔。不过环境好大,适合搞大型聚会。当我哋进入异世界前,我哋系要先轻摇铃铛🔔,召唤女仆,好快女仆就出嚟迎接我哋。第一次去女仆Cafe,感觉真系好特别🙈,好唔惯咁好服务。女仆首先同我哋讲解主人/大小姐嘅守则,例如唔好玩铃铛、唔准讲粗口同骚扰女仆等等🤣,好搞笑。我哋一场嚟到,又未食晏,所以就一人要咗一个开挂人生Almighty Life套餐($240),即系包一张即影即有、主食、饮品同甜品,都几丰富👍。我留意到餐牌上有部份嘅食物名称比较特别,好过瘾,哈哈。首先嚟到嘅系饮品,我要咗梳打特调系列嘅绝对领域🍹(原价$68)。饮品好大杯,味道有啲复杂,饮到大概有啲水果味?好似有柠檬味🍋同波子汽水味。我朋友就要咗水果沙冰系列嘅未闻花名🌺(原价$68),同样系大大杯。呢杯实际系士多啤梨🍓芒果🥭沙冰,都几真材实料,饮得出用上唔少水果。味道比较酸,士多啤梨味比芒果味出,所以饮品系偏粉红色。由于系沙冰,饮
绝对领域
未闻花名
我朋友就要咗水果沙冰系列嘅未闻花名🌺(原价$68),同样系大大杯。呢杯实际系士多啤梨🍓芒果🥭沙冰,都几真材实料,饮得出用上唔少水果。味道比较酸,士多啤梨味比芒果味出,所以饮品系偏粉红色。由于系沙冰,饮到有啲啲头痛,哈哈哈。
蛋包饭
到主角出场喇😍,就系蛋包饭🥚(原价$88),仲有女仆亲自为我哋用茄汁画上可爱嘅图案。今日为我哋服务嘅系Miyo,佢除咗好可爱之外,仲好有艺术天份🎨。佢问我哋想画乜图案,我哋就即管话蜡笔小新啦,因为系我至爱🙈。其实只系求其讲下,画唔到都无所谓,点知佢劲犀利同劲好心机,无论小新定小白,都画得超神似!
蛋包饭
由于唔可以影食物同环境以外嘅相,所以未能影低Miyo画嘅过程😖。但制成品真心好靓,影咗好耐相先舍得食。不过食之前系要先施魔法嘅✨,起初有啲尴尬,但只要跟住女仆做就OK😳。
蛋包饭
蛋包饭味道正常,蛋入面嘅系茄汁炒饭,如果浓味啲会更好食。炒饭落咗烟肉粒🥓做配料,比想像中无咁寡。虽然味道无特别,但有女仆亲自画公仔,即刻扺返哂。我估餐厅因为试业嘅关系,所以主食暂时得蛋包饭一款。
Tiramisu
甜品方面,我要咗Tiramisu🍰(原价$42)。蛋糕几大件,味还好,但白色𠮶啲似普通忌廉多过系Mascarpone Cheese。Anyway蛋糕碟上画上可爱嘅兔兔图案🐰,好QQ。
抹茶果冻圣代
我朋友就要咗抹茶果冻圣代🍨 (原价$78)。呢个Parfait都唔错,🍵抹茶味唔算淡,而且有好多料,例如蕨饼、棉花糖同蛋卷等。
题外话,我想讲多两样关于女仆Cafe嘅特别嘢。第一样系呢到呼唤女仆侍应生时系要用铃铛㗎🎊,唔知点解摇𠮶阵我有少少怕丑👉🏻👈🏻。
第二样就系女仆除咗帮我哋落单同画蛋包饭外,佢哋另一个隐藏身份就系厨师👩🏻‍🍳!呢到无大厨㗎,厨房由佢哋主理,嘢饮嘢食都系佢哋整。
我见场内有唔少熟客仔👦🏻,好似成日嚟帮衬咁,女仆仲同佢哋玩Board Game添。最后,我哋个餐系每人包影一张即影即有相片的,但如果两个人一齐同女仆影同一张相,就已经会计两张。我哋揾返Miyo一齐影相😛,佢好好人,仲用手摆心心手势❤️,不过相片就不便公开XD。
总括嚟讲,呢次嘅女仆Cafe体验真系好新奇,同想像中差唔多,但更为Causal!虽然食物同饮品味道唔系卖点,不过胜在消费唔高、最低消费$78就已经可以嚟见识下。我喺到再次推介要嗌蛋包饭🍚啊,真心值回票价😘。
2020-02-23