2021-04-22
同事相约饭聚,话利东街入面开左间上海沪菜「金满庭」,上网一望得知系全港名牌商场开左几间分店,满心期待湾仔呢间都咁有质素。装潢走怀旧路线,墙上挂满黑白历史旧相、霓虹灯招牌和红A 灯罩等怀旧元素,供人打卡之用📸️。菜介每位3蚊,当日系人参乌龙茶,人参味唔出,但饮落舒服润喉,带有回甘,我都不禁问职员系咩茶。招牌熏鱼+四喜烤麸(双拼):熏鱼烤到10分脆口, 脆到连鱼骨都可以食埋,食落仲有阵鱼皮油脂香气,蘸上甜醋汁,酸酸味味,好开胃。四喜烤麸配上云耳、花生,面麸一口大小,洒上麻油,香喷喷,甜甜地不错。傻佬炒饭:感觉上系豉油炒饭,饭粒够分明🙃有虾干、葱粒、肉松吊味,好有层次,食落仲有阵虾膏味咁,丰富。排骨担担面:排骨另外呈上,炸得好香脆,肉嫩,冇松肉粉嘅味唔错,仲提供左泰式辣酱同埋胡椒粉蘸。但系担担面就麻麻哋,非常超级浓烈花生🥜味,搞到个汤底好浓稠,面质非常焾,做到挂汁效果。鲜肉小笼包:热辣辣堂食一定好食😋,入面爆都汤汁,肉汁饱满,略嫌皮有点厚,薄身少少会好啲。总结:湾仔利东街中价位沪菜必食小笼包和傻佬炒饭
总结:
湾仔利东街中价位沪菜