2019-03-04
年头特别多朋友生日,加上情人节、纪念日,短短几个月已经切过几次蛋糕。踏入另一半嘅生日月,陆陆续续有朋友开始相约食饭。朋友都知道我地对蛋糕要求高,于是交由我发办。由于我已经准备左网店出品,同佢庆祝正日,于是朋友呢餐,我就方便啲拣左La Famille,可以直接喺佢地网上落单、付款,然后喺门市自取。中环门市位于国际金融中心商场3楼,铺位唔算好当眼,呢间系外卖店;我都系近期先知佢地嘅铜锣湾店有供应堂食,有机会真系要试一试。冻柜中存放左多款petit cake、原个蛋糕、卖相精美嘅巴洛圈、朱古力等,等候蛋糕期间,我都忍唔住多望几眼,睇下下次有冇心水。原个蛋糕口味众多,朱古力、伯爵茶、栗子、玫瑰红桑莓、士多啤梨、柚子、芒果乳酪、开心果、抹茶等,蛋糕分四个尺寸:15cm/17cm/20cm/23cm,以15cm(一磅)为例,定价$340-400,价格合理。每个蛋糕都会送一个生日牌,订购时可以留低讯息。每个蛋糕都会跟餐刀、蜡烛、保温袋,店员亦好细心,有提醒蛋糕约可以保存大概个零钟,蛋糕送到另一半手上,保持原状。Pistachio Chiffon Cake $400之前试过佢地玫瑰、伯爵同柚子peti
Pistachio Chiffon Cake $400
之前试过佢地玫瑰、伯爵同柚子petit cake,所以今次拣左平时比较少食到嘅开心果味。
蛋糕以马卡龙、士多啤梨、红莓、黑莓、蓝莓等作装饰,同图片相符。因为我地到晚上先食,马卡龙口感冇咁薄酥,唔会太甜。新鲜嘅水果配搭清淡嘅戚风蛋糕,味道优雅。
外层忌廉厚身,唔会一抹到一忽忽,轻盈湿润,冇腻口感觉。蛋糕体松软、弹性高,开心果味并冇想像中香浓,靠住蛋糕中嘅开心果粒加强印象同口感,甜度唔高。
好食嘅忌廉、戚风唔多,呢度系其中一个稳阵又价格合理嘅选择。