2019-06-25
今日收工去旺角买衫,买完谂住食埋饭先返屋企,行经附近有间叫民华餐厅,发觉嘢食几吸引,价钱又抵,所以就拣左呢间!因为一个人所以要搭枱,不过都预左,晩市多人嘛!入到去睇完餐牌就嗱嗱声叫嘢食,因为劲肚饿,虽然多人,但上菜好快,大约等左十几分钟就上齐!首先食既系五香牛筋腩汤河粉,佢既牛筋腩煮得又软又淋又入味,而且河粉比其他茶餐厅有口感,而且个汤汁有浓郁既牛肉味,超正!之后开始食佢地店员极力推荐既西多士,其实我曾经犹豫过,究竟叫唔叫始终一个人,又怕肥,不过都豁出去,食完先算,首先卖相一流,切成九少块中间有块大牛油,再加埋炼奶,食落感觉每块西多都炸得刚刚好,金黄酥脆,每一啖都夹著牛油同炼奶既香味,简直系男士恩物!但奉劝一句,件西多士确实份量十足,如果系女仔或者减紧肥既朋友,就最好叫到几个朋友一齐share,废费食净浪费最后嘢饮叫左杯红豆杯,唔太甜,啱我口味,掂!佢地仲有中式点心提供,如果大家食Lunch就可以试下,而且佢地嘢食真系大件夹抵食,啱哂我地呢排打工仔!
入到去睇完餐牌就嗱嗱声叫嘢食,因为劲肚饿,虽然多人,但上菜好快,大约等左十几分钟就上齐!首先食既系五香牛筋腩汤河粉,佢既牛筋腩煮得又软又淋又入味,而且河粉比其他茶餐厅有口感,而且个汤汁有浓郁既牛肉味,超正! 之后开始食佢地店员极力推荐既西多士,其实我曾经犹豫过,究竟叫唔叫始终一个人,又怕肥,不过都豁出去,食完先算,首先卖相一流,切成九少块中间有块大牛油,再加埋炼奶,食落感觉每块西多都炸得刚刚好,金黄酥脆,每一啖都夹著牛油同炼奶既香味,简直系男士恩物!但奉劝一句,件西多士确实份量十足,如果系女仔或者减紧肥既朋友,就最好叫到几个朋友一齐share,废费食净浪费
最后嘢饮叫左杯红豆杯,唔太甜,啱我口味,掂!