2021-06-02
是日一行四人经openrice订位,去到唔洗等直接入得,环境黎讲都算干净卫生,座位都舒服既。其实单以环境评分佢唔系差,但就系服务啦,食物质素同味道啦,令我忍唔住俾负评。甘因为一行4人,自然就点左大份既老坛酸菜鱼 (大份),另加配左午餐肉、金菇、米线、宽粉同藕片,小食点左手撕鸡、刀拍前男友(青瓜)同埋老虎淑爱松化蛋。先讲小食先,由我觉得不过不失既讲到最差架啦,先讲一个不过不失,三个小食入边最唔错既反而系皮蛋即系老虎淑爱松化蛋,啲皮蛋新鲜唔会有果种霉霉地既味道,啲蒜好香,好match果皮蛋,中间啲椒系好甜好脆呢个位有啲惊喜,但美中不足佢真系好油,如果系辣椒油/麻油都明点解要甘油,都明蒜要泡油先香,但佢呢啲真心就系油啰,唔麻唔辣唔香,多余哂。另一个小食手撕鸡,忘记叫佢走芫茜,但有冇芫茜都冇影响佢系我食过最差既手撕鸡,索价$108但完全唔合理,啲鸡劲咸超重味精味,鸡鞋口唔爽滑,有啲青瓜垫底但啲青瓜丝冇mix埋落鸡到,所以啲青瓜丝系冇咪既,其实mix左一齐果鸡会冇甘咸又可以令果手撕鸡层次丰富啲,唔明点解甘样浪费左啲食材。衰啲讲真系聚*楼呢啲屋邨档既手撕鸡都好食过佢,仲要平一半有多。而最差小食一
而最差小食一定系刀拍青瓜,其实好奇怪,因为真心好难做到唔好食,咁简单既一味菜,果青瓜一入口只有淡淡酸味,完全冇其他味,极度怀疑佢有冇腌过定只系系甘意拌过下醋就算,完全冇入味!真系甘简单都做到甘,系难接受左既。
最后,到主角老坛酸菜鱼 (大份),加左午餐肉、金菇、宽粉、米线同藕片做配菜。黎到卖相都惊人,超大盘,但望真啲摆盘有啲恐怖,佢两只鱼果鱼头劲狰狞,其实连鱼头上冇问题,但都要考虑返果鱼头状态会唔会好影响卖相先。先讲啲鱼系滑既冇问题,但问题出左系果汤到,首先店员冇问辣度所以完全唔辣啦,其次酸菜鱼既酸菜完全唔出,再黎超油,其实食得呢类菜都唔会怕油,因为够麻够辣够酸你唔会觉油既,但佢全部都唔够所以先会令人觉得好油!然之后啦讲下啲配菜,金菇好似失踪左甘,完全食唔到几条;藕片系爽脆既但碍于汤底太油都有影响左件事;宽粉好烟韧如果牙唔好既人应该会有啲难处理,但我本人系中意呢款宽粉既;米线要赞,煮得恰到好处,最好食既配料;最后果午餐肉吓死人,系大陆果种午餐肉黎,果味怪怪果种,唔明点解唔正常用返普通午餐肉就算,食左一块就唔想再食!真系以卖点系酸菜鱼既铺头黎讲,佢都算差啦!
整体来讲,食物质素完全唔掂,可一不可再,全部野都油油油,食完嘴系油淋淋果种,另外一系冇味一系太咸,冇平衡架㖞。服务方面,真系差到极点,前枱就系正常既冇咩野想同你讲,叫你入就入啦果种;点菜果个都够哂极品,我朋友问佢咩叫棒棒鸡,佢话咪就系鸡啰⋯⋯其实佢唔知系可以大不了讲句佢都唔清楚就可以算数,甘答都几odd下;再黎传菜又系有问题,大大力放低呢啲都小事黎,唔睇清楚就队落嚟都小事黎,咪最多见佢甘自己帮手移一移啰,最大问题果酸菜鱼都几大盘啦⋯⋯佢上菜前原来要拎走块隔离板,但拎前唔出声,吓到我朋友之余仲差啲一块板撞埋我朋友到,其实讲多一句件事会好好多啰,一阵整亲人又话人地r着数啦/要求高啦/俾少少钱想点先,其实意外系绝对可以避免架!真系性价比极低,收费都唔平,同区食过其他酸菜鱼都好佢劲多!