2015-01-22
其实黎过古月食过2次晚饭,上2次经验都吾错,今次竟然有新菜式,好食到要同大家share。之前都觉得古月个menu选择比较少,成班朋友黎左2次已经试左大部分菜式。「肉骨茶」同「辣椒板面」,冇得顶,特别辣椒板面,香港好似得呢到有得食(食后google过), $48,值得一试。讲返今次个重头戏,本身今晚系想再会一会「辣椒板面」,老板娘话有新菜式,多左好多小食之余,仲有「Nasi Lemak」,鬼识Nasi Lemak系乜咩,老板娘解释系「椰浆饭 」配有江鱼仔同炸鸡亦。有新野当然试新野。椰浆饭一出,哗, 卖相相当吾错,碟上先放一大片荷叶既物体,先再放食物。个白饭超香椰子味,不过本身就冇甜或咸味,但只要捞埋个酱(吾记得问系咩酱)夹埋个鱼仔同花生食。。。。。冇得顶。。一淡接一淡食,停吾到。个炸鸡亦都吾错,超爱。有个示意: 个酱系辣既,加上炸鸡亦,「Nasi Lemak」算系比较热气,但都吾会阻到我再黎食。