2016-09-28
喜爱熏。因为有种似幻似真的感觉。志明喜欢把干冰放在厕所内,慢慢的看著那些烟雾的变化。呢啲唔系电影角色的假设性格,我都真实的喜爱呢种烟雾感。雪糕月饼内的干冰,会变成我需要呆呆时间的伴侣。烟的轻柔,梦幻会令我想起很多如果。除了型态,我喜欢烟熏的香味。烟熏的那种层次和视觉味觉交融,很吸引。今天刚好到荃湾,看到这家只卖玉子烧的店。玉子烧是其中一个我很爱吃的日式美食。所以就点了一个紫菜明太子。明太子应该系同玉子系最佳嘅配搭。每一件嘅玉子烧都系即叫即烧,需时大概八至10分钟。我见到我嘅玉子烧已经放咗喺个外卖盒里便,然而我就睇到佢哋将烟雾,打入去个外卖盒内。原来佢哋嘅特色就系呢一个看似简单嘅玉子烧,配上烟熏味道焗住佢令到味道层次更加多。一见到个盒里边有一层烟雾。要等3分钟先可以打开,我好耐心咁样等左呢3分钟,望住里面嘅烟雾有少少嘅变化。打开嘅时候𠮶种烟熏嘅未到十分之讨好,大啖吸入好似多了点幻想空间。玉子烧做得十分之公整,而且很热辣辣。正!用上日本鸡蛋蛋味香浓,颜色亦都10分好看。可惜嘅系里便嘅明太子份量真系比较少。冇𠮶一种好惊奇爆破嘅感觉。呢一件玉子烧令我回想起小时候喜爱少女漫画的故事,记得从前我最
今天刚好到荃湾,看到这家只卖玉子烧的店。
我见到我嘅玉子烧已经放咗喺个外卖盒里便,然而我就睇到佢哋将烟雾,打入去个外卖盒内。原来佢哋嘅特色就系呢一个看似简单嘅玉子烧,配上烟熏味道焗住佢令到味道层次更加多。 一见到个盒里边有一层烟雾。要等3分钟先可以打开,我好耐心咁样等左呢3分钟,望住里面嘅烟雾有少少嘅变化。
打开嘅时候𠮶种烟熏嘅未到十分之讨好,大啖吸入好似多了点幻想空间。 玉子烧做得十分之公整,而且很热辣辣。正!用上日本鸡蛋蛋味香浓,颜色亦都10分好看。可惜嘅系里便嘅明太子份量真系比较少。冇𠮶一种好惊奇爆破嘅感觉。 呢一件玉子烧令我回想起小时候喜爱少女漫画的故事,记得从前我最爱嘅漫画"近所物语" 男主角叫薰. 因为呢本漫画,熏同薰都只很有感觉的字。