2022-06-16
拖罗赤身,呢个5月尾6月嘅季节最好食刺身要配合埋天气同温度,偏冰凉嘅口感。今日天气好焗热。师傅切咗块超厚大嘅比我,微凉口感唔冰,仲要劲鲜,衞生干净!佢喺我门前即切即处理旧鱼~~平时嘅系无味唔知咩咁。精心设计过嘅menu, 除咗用时令食材,特别部位,不同种类嘅海鲜,仲有好几种不同嘅口感,加上天气比人嘅感觉去配搭,唔止口腹之欲,仲系物理上嘅好感。图一: 左上 特厚拖罗 右上 前菜 鱼腐蟹柳,炸虾丸蚕豆,大根鲣鱼汁。茶碗蒸 超滑,有蟹肉,清甜嫩滑左中: 超厚身墨鱼 剌身寿司,巨厚,好浓滑口感,完全无任何筋。用成个钟去处理佢!平时会系用好够海胆/其他野令佢吊味,但佢系完全无渣,无un嘅野!师傅话系用手劲推到鱼肉劲软,超多功夫!右中: 赤贝 上咗枱仲会收缩!爽脆口感,左下: 平政鱼较!超稀有部位!要好有经验先处理到,因为平时好多骨。师傅话如果客有饮酒就会烧埋有骨个位,但刺身就食唔到,晒咗好大旧。右下: 沙巴鲭鱼 深色d,食落重味过平时食到嘅图二: 右上: 师傅劲nice, 我地坐bar枱,除咗有问必答,仲show埋佢由一大旧鱼开始处理嘅原理,部位话比我地知。仲share以前同而家喺日本学做日本菜
拖罗赤身,呢个5月尾6月嘅季节最好食
右中: 赤贝 上咗枱仲会收缩!爽脆口感,
右下: 沙巴鲭鱼 深色d,食落重味过平时食到嘅
图二:
右上: 师傅劲nice, 我地坐bar枱,除咗有问必答,仲show埋佢由一大旧鱼开始处理嘅原理,部位话比我地知。仲share以前同而家喺日本学做日本菜,寿司嘅分别,当年嘅辛酸。
图3
左上: 吞拿鱼下巴 配柠汁/酸汁,去油解肥腻。真系好肥唔系讲笑,d皮烧到脆晒
右上: 八爪鱼吸盘寿司,上面有鱼子酱,好爽脆,唔洗点酱,已经够咸
右中:吞拿鱼 中落 位置 一排骨中间嘅位嘅肉,极罕有,腩排骨(?)呢件寿司用咗一大旧鱼黎做,因为呢个部位只有一块,切成12块再去做成一旧寿司。好神奇嘅感觉,食完好耐都个成阵味喺口!全部都系师傅话我知㗎!
左下: 雪场蟹肉薯饼,即炸,上枱嘅时候其中师傅都话系好野黎,就知唔简单!
右下: 炒紧好邪恶嘅野!牡丹虾寿司上面放埋炒虾糕,劲浓虾味!食完d味不停喺口入口回响!痴线!好癫啊!睇住佢处劲大只嘅牡丹虾,虾头倒晒出黎,再火烧再放返上只度,做寿司!
左上: 烧紧虾膏
左中: 蒜头渍,有味噌,昆布同柴鱼腌,劲好食!完全唔臭!食到停唔到!
右中: 流心拖罗卷,入口微冰冻,真系溶化,放得耐会流心!入面有芝麻,超香!含一阵,等佢溶咗,散晒d香味出黎!大推啊呢度!
右下: 大佬嘅海胆杯,超靓!做师傅都唔容易,仲要放朵rose上去,洒雪花(淡雪盐),好多做但超正
鸡冠草系鱼生寿司嘅常有配菜,劲爽口,好好味。平时都无人会话你知咩黎,但呢度师傅真系无得顶,劲细心!
呢餐omakase食品种类同质感都好丰富!唔止味道不同,真系好有心思!