2017-09-08 1922 浏览
平时系尖沙咀返工,食外卖,茶餐厅已经食到厌。难得今日可以食两个钟饭,所以就去咗亚士厘道嘅呢一间高级餐厅食午餐。之前已经听过呢度嘅食物唔错,所以我都带埋同事一齐试下。餐厅光线充足,主要运用自然光,所以望落去好舒服。因为坐近窗嘅关系,所以望到下面街道嘅环境。呢餐当然比我平时食开嘅lunch贵,但系set lunch价钱百几蚊,可以食到牛扒,羊鞍,黑毛猪等等,其实都好ok。我同同事都系食肉兽,所以佢就叫咗纽西兰羊鞍,我就叫咗烧美国牛肉眼。Set lunch 包括沙律,餐包,餐汤,饮品,主菜同甜品,听落已经够丰富!另外最抵嘅系可以每人加$55有一个新鲜嘅海鲜拼盘。以为咁平食唔到好质素,咁你就错啦!每人包含一只鲍鱼,生蚝,日本带子,鲜虾同圣子刺身。日本带子好鲜甜,佢用一只shooter装柱,杯里面就有一些酱汁,配埋好惹味,好夹。圣子刺身好爽口,弹牙。食完一片接一片。生蚝好新鲜,好creamy。点上佢秘制嘅绿色酱汁,酸酸甜甜,超级好味。鲍鱼都算大只,每一啖充满淡淡的海水味,好有咬口。沙律系用黑醋汁,配上新鲜蔬菜,加上有啲火腿粒,几开胃。餐汤系薯仔番茄汤,佢系属于比较浓稠,啖啖蕃茄蓉同薯仔粒,似th

之前已经听过呢度嘅食物唔错,所以我都带埋同事一齐试下。

加配海鲜拼盘

鲍鱼都算大只,每一啖充满淡淡的海水味,好有咬口。
套餐沙律

沙律系用黑醋汁,配上新鲜蔬菜,加上有啲火腿粒,几开胃。
蕃茄薯仔汤

餐汤系薯仔番茄汤,佢系属于比较浓稠,啖啖蕃茄蓉同薯仔粒,似thick soup既口感。
烧美国牛肉眼

烧美国牛肉眼,叫咗六七成熟,烧得啱啱好,里面仲有少少粉红。牛扒够大份,一个人一定够饱嘅份量。佢好香牛味,食落去一啲都唔un,另外边边带有少少肥,好香牛油香味,配上黑椒汁,味道更加升华。

纽西兰羊鞍同样叫咗七成熟,两大旧羊鞍份量好多,羊一啲都唔"酥",另外伴菜都会包括番薯同紫薯蓉,好香甜。
纽西兰羊鞍

餐饮我哋分别叫咗冻咖啡同冻奶茶,咖啡味道浓,糖浆同奶自己加,所以可以自己调配喜欢嘅味道。
冻咖啡

最后甜品就系焦糖蛋糕,其实食完主食已经好饱,不过佢细细一件,又可以满足到自己嘅甜品胃。
焦糖蛋糕

呢个午餐真系好丰富,下次如果又有时间,一定会再嚟呢度食个休闲午餐。
2017-09-07
午餐