2017-05-16 89 浏览
前几日去咗D2探一个开市集摊档嘅朋友,趁食饭时间就拉咗佢去附近食饭。系朋友嘅建议下,就去左对面既工业大厦揾食。因为时间比较早嘅关系,所以餐厅仲未有好多客人,唔洗等位。餐厅主打澳西菜,所以连墙壁都印有一大只树熊,好可爱!而家私方面就主要以黑、白同红色为主,现代感重。午餐嘅餐包,有微焗,保持暖身,配埋牛油就更正。午餐除咗主菜同餐饮,仲可以系沙律同餐汤二选一,而我今次就拣咗红菜头芝士沙律。相对其他田园沙律、凯撒沙律,比较少餐厅会选择以红菜头作为前菜沙律,红菜头颜色鲜艳,几引起食欲,另外,芝士味唔算太浓烈,唔会盖过沙律嘅鲜味。主菜方面,我就拣咗炸鱼薯条,两者颜色炸至金黄色,食落卜卜脆。薯条粗切,有手指公咁粗,即叫即炸,食落热辣辣;而炸鱼嘅炸粉唔会过厚,鱼肉唔会煮得太久,保持到鲜嫩。食之前我习惯加啲柠檬汁,再配合清爽微酸嘅他他酱,酸酸地好开胃。朋友呢个食肉兽就叫咗慢煮澳洲肉眼扒。除咗肉眼扒,仲有薯菜做伴碟,炒杂菇同翠肉瓜,味道比较清淡;肉眼扒半肥瘦,脂肪比例尚算均匀,用慢煮可以保留肉汁,感觉都几juicy !

午餐嘅餐包,有微焗,保持暖身,配埋牛油就更正。