2019-02-20
老友最近爱上食川菜,周围试唔同餐厅,今次佢订左去呢间四姐,食过觉得唔错。我地五人个人一共3款凉菜、5款热菜。招牌四川凉面以为应该唔会好辣,不过食落耐左都辣辣地,但辣得黎好过瘾,面又弹牙,落左好多香葱,入口唔会干争争得黎又好香。蒜泥白肉好香蒜味啊,川菜一定要点呢个啦,白肉一片片唔会好肥,睇落好红好油,但又唔算好辣,辣油好惹味,夹埋一齐食好好味。蒜茸肚丝,猪肚烟烟韧韧都好干净,阵阵麻油同香葱味,反而呢一道冇咁浓味又唔辣。我地点了两道煮鱼,一道酸菜鱼,另一道是招牌重庆水煮鱼,酸菜味道好浓,酸菜爽,辣味慢慢渗出来,而重庆水煮鱼又麻又辣,成个面都布满左辣椒、花椒等,非常浓味,但又好惹味,鱼肉又够哂滑。香辣鱿鱼虾就脆卜卜,虾同鱿鱼炸到香又唔会硬,而且好重味道,索哂入去,有少少麻麻地既辣,差D想连埋虾既壳食埋。川式宫保鸡丁,一粒粒细肉仲有一堆花生,又系好多花椒同辣椒,食到个口麻哂。糖醋里脊酸酸地好好食,细细一条冇令人讨厌既肥肉,好味。
糖醋里脊酸酸地好好食,细细一条冇令人讨厌既肥肉,好味。