2016-02-12 1884 浏览
今日托旧同事的鸿福, 带我们一众到九龙塘会吃开年饭, 这区其实如果无车都几唔方便, 今日初到访, 在会所里游了一圈, 虽则有点旧但管理都蛮不错. 旧同事说呢度既中菜较西菜出色. 入到中菜厅店内, 装横实而不华, 坐得舒服, 格局与出面的酒楼无异, 不过环境较静, 我谂最噪既应该系我地了...我与旧同事先到, 很肚饿, 先叫左个蜜烧七味鸡软骨, 炸得好香好脆又有咬劲, 口感唔错, 不过蜜味不太出, 反而只食到美极味..叉烧例牌, 好腍蜜味重, 好正, 我地叫左两碟, 我觉得佢好味过西苑既大哥叉烧!猪膶杞子浸菠菜, 猪膶略嫌太硬, 不够爽口, 但算鲜味, 菠菜够新鲜, 呢道菜OK金沙疍白炒带子, 呢个菜用黎捞饭一流! 蛋白炒得滑身, 带子又够足料, 西兰花够新鲜爽脆, 成个𩠌被我LAM清, 只叹金沙 (咸蛋黄)唔够多.豉汁蒸黄立仓, 两条都系o系我地身后既大鱼缸新鲜捞上黎, 用榄角加豉汁清蒸, 鱼肉鲜嫩, 劲鲜味呀~!海皇蒸乳酪, 我见到佢个名咁得意就叫啦, 点知只系什锦海鲜蒸蛋白, 无乜特别, 有D失望.梅菜扣肉煲, 够惹味, 梅菜爽甜, 唯一要投诉既系扣肉太少了!因为有朋友就黎生日,

因为有朋友就黎生日, 顺道庆祝埋, 呢度既寿饱细细粒, 岩哂我, 个饱又够松软, 不过佢里面点解无咸蛋黄既?
每人埋单先$165, 出面真系无可能.... 系度再次多谢我的旧同事啦~

2016-02-11