壹蒸鍋

Sauna Hot Pot
2018-06-27 318 浏览
友人话今晚相约食饭,她预约了这间蒸海鲜,初时谂会唔会食好耐呢,明天要返工😪。上到去平日来讲都ok full,衣间系主打海鲜蒸气锅同火锅放题,加30蚊仲有刺身任食。任食2小时,其实2小时任食真系咩都够喇,对两个女嘅来讲。睇下个menu 都几多嘢食选择,分开蒸同火窝粥底,蒸海鲜我有粥底情意结,所以拣左粥底,因为啲海鲜汁滴落去粥底,谂起都好好味。咁加30蚊就有任食刺身咁梗系有加喇~叫好晒嘢食,就出去拎调味料同饮品,衣度真系同放题形式一样,出面有几个饮品柜比你攞,有冻柜有热柜,热柜真系好少见,对唔饮冻嘢嘅人有贴心嘅感觉。调味料亦有好多款比你任沟。不少得嘅雪糕柜都摆左几款雪糕雪条任食😋等我留位食先。原来衣度蒸海鲜同平时食开嘅整法有啲唔一样,平时逐样蒸,真系食好耐,所以见佢一盘过蒸,个心就谂正可以快啲,但是下一刻谂样样海鲜蒸同样时间? 同一般任食放题一样,坐底就会有一set并盘,日式放题就刺身并盘,而衣度就系用来蒸嘅新鲜海鲜并盘,当中有蚬、虾、蚝、鱿鱼、圣子、扇贝,仲有鲍鱼,好丰富,啲海鲜好新鲜,仲识郁,上面舖了少少蒜蓉粉丝,我地另外再加左龙虾。员工为我地较左个钟,8分钟食得。时间到,员工听到钟响

同一般任食放题一样,坐底就会有一set并盘,日式放题刺身并盘,而衣度就系用来蒸嘅新鲜海鲜并盘,当中有蚬、虾、蚝、鱿鱼、圣子、扇贝,仲有鲍鱼,好丰富,啲海鲜好新鲜,仲识郁,上面舖了少少蒜蓉粉丝,我地另外再加左龙虾。

员工为我地较左个钟,8分钟食得。时间到,员工听到钟响就会为你拎起个盖,食落无我之前嘅顾虑,每样海鲜都唔会话太熟有干嘅感觉,感觉上每样都刚刚好,鲍鱼亦唔会话蒸唔够同太熟,好好食,有鲜味,我个人觉得无左蒜蓉粉丝都好好。

咁其实蒸海鲜之前已放了粥底喺下面煮紧,我地叫左佢个招牌榣柱龙趸鱼粥锅,佢系要喺度煮45粉钟之后,再放龙趸再大火煮阵放葱芹食得,佢用沙漏计时感觉特别。要等45分钟,我地食晒啲蒸海鲜时间差不多👍🏻我自己想食猪膶粥所以叫左个猪膶放落去,佢啲猪膶厚厚地要煮耐少少,但是好好食,爽的。食左蒸海鲜并盘已大半饱,个粥底好多,我觉得可以4个人食,真系饱到上心口。之前仲嫌唔够,叫多左个砚同鸡来蒸,眼阔肚窄,好彩唔系好多,同好好食所以都食晒。

喺食上面嘅嘢途中,仲食左刺身🤣佢唔系主打日式放题,但是刺身嘅款式同日式放题一样多,都新鲜唔错,大家个胃有空间不防加30蚊叫个刺身👍🏻

稍休一会,要去食雪糕喇~有雪米糍、雪条,咁我拣左榴连雪条,坚推介榴连味有但是唔系话好重有少少椰香,坚好食,唔知出面有无得买呢~

食到揽住个肚走ar~