2024-09-26
年头喺朋友介绍之下,去过一间位于荔枝角工厂大厦嘅泰式餐厅,大件夹抵食,一直都想再去但系未有机会。终于今次朋友返香港要去食饭,佢哋想拣返九龙嘅餐厅,咁我就同佢哋去呢度食虽然佢哋有好多唔同嘅嘢食拣,但系个套餐真系抵到冇得输,所以我哋就决定叫套餐再另加单点项目。生菜包真系我嘅至爱,调味配合一流,唯一缺点就系好食到唔够喉柚子沙律系一道典型的泰式开胃菜,柚子肉同特制嘅泰式酱汁,每一口都系清新与酸爽嘅完美结合,我冇喺任何一间其他泰国餐厅食过味道咁多层次嘅。串烧猪肉鸡肉:肉嘅份量毫不吝啬,佢哋呢间餐厅最出色嘅真系调味,特制嘅泰式甜酱令每一口都系满足感。炸虾饼就系另外嘅单点项目,外皮酥脆,入面嘅虾肉嫩滑多汁,搭配上特制嘅甜辣酱,真系想食完再食。最后叫咗之前朋友介绍话一流嘅椰皇三重奏,上次因为病咗食唔到,今次一定要叫返。一啖入口,我同朋友都学味吉阳一(嚗露年龄系列)大叫:好好味呀!三重奏系炸椰丝、椰汁布甸、同椰青啫喱,入口三种唔同味道同口感,但系异常配合,唔知边个谂出嚟嘅。呢个甜品简直系完美嘅收尾。呢餐,朋友都系赞不绝口,加上价钱真系抵到烂,几个月冇嚟水准都维持到,希望佢哋可以继续keep住,等我继续有
生菜包真系我嘅至爱,调味配合一流,唯一缺点就系好食到唔够喉 柚子沙律系一道典型的泰式开胃菜,柚子肉同特制嘅泰式酱汁,每一口都系清新与酸爽嘅完美结合,我冇喺任何一间其他泰国餐厅食过味道咁多层次嘅。 串烧猪肉鸡肉:肉嘅份量毫不吝啬,佢哋呢间餐厅最出色嘅真系调味,特制嘅泰式甜酱令每一口都系满足感。 炸虾饼就系另外嘅单点项目,外皮酥脆,入面嘅虾肉嫩滑多汁,搭配上特制嘅甜辣酱,真系想食完再食。 最后叫咗之前朋友介绍话一流嘅椰皇三重奏,上次因为病咗食唔到,今次一定要叫返。一啖入口,我同朋友都学味吉阳一(嚗露年龄系列)大叫:好好味呀!三重奏系炸椰丝、椰汁布甸、同椰青啫喱,入口三种唔同味道同口感,但系异常配合,唔知边个谂出嚟嘅。呢个 甜品简直系完美嘅收尾。 呢餐,朋友都系赞不绝口,加上价钱真系抵到烂,几个月冇嚟水准都维持到,希望佢哋可以继续keep住,等我继续有平靓正泰国菜食