2020-06-04 16 浏览
4人朋友的聚会,选了西环一间新开张不久的越南菜小店。餐厅虽小但布置简约清新,令人有种远离繁嚣的感觉。叫咗一壶香茅茶,香茅嘅香味令我勾起到东南亚旅行嘅回忆,香茅总是有一种令人放松嘅感觉。香茅鸡扒捞檬,我很喜欢食捞檬,特别夏天热辣辣,捞檬凉浸浸面质弹牙,酸汁酸酸甜甜,好醒胃。香茅鸡扒都好正, 好入味,皮好脆。咖喱酥皮牛腩。外酥内嫩的口将感美味大升级。 咖喱够香够惹味,散发着椰香,甜中带辣,还挺合我们口味的。酥皮外层口感松脆可口,内层牛腩煮到好腍,连咖喱入面嘅薯仔都非常入味。牛油鸡翼系呢到嘅招牌菜, 好重牛油香味,加上 香脆内软, juicy得嚟又唔油腻,食唔停口啊.