约左旧同事食饭,又黎到既熟悉、多野食嘅博文街,旧同事介绍下黎到呢间泰国餐厅。简洁装修,入到餐厅刚好晚上七点左右,有几位客,但还算多位拣。🥯 咖喱海鲜脆包盅面包系外脆内软,再沾上偏甜、充满椰香嘅咖喱汁,味道很夹,一啲都唔辣,亦唔会令人有过腻感,面包内有青口、虾、鱼、鱿鱼、小量菜。🥬泰式虾膏炒通菜 Stir-fried Morning Glory in Shrimp Paste出街食饭都会喜欢叫一道菜,通菜好爽口,不单止有虾膏嘅咸味,食到轻微酸味,很开胃。🐟 泰式明路乌头鱼 Steamed Mullet on Stove Tray(星期三嘅加$1菜)旧同事点呢道菜嘅时候就已经觉得好抵! 平日原价$169蚊,今日只需加$1就有!本来以为size会系原价嘅缩水版,但无谂过会系同原价一样大条,仲要系火烧热盘上枱,很有心思,还有泰式辣酱同上。本身鱼质都很鲜味,自己唔点泰式辣酱都觉得够味,朋友因系食辣之人,觉得点酱后好食啲。🍹芒果特饮Fresh Iced Mango Juice & 热生姜茶Hot Ginger Tea旧同事比我饮左啖芒果特饮,好幼滑嘅沙冰,芒果味浓。自己叫了杯热生姜,饮完之后成身暖

🥯 咖喱海鲜脆包盅

泰式虾膏炒通菜

芒果特饮
热生姜茶

旧同事比我饮左啖芒果特饮,好幼滑嘅沙冰,芒果味浓。自己叫了杯热生姜,饮完之后成身暖晒。

本身唔太食得辣,但呢间泰国餐厅唔食得辣嘅朋友都可以有好多选择。
泰式虾膏炒通菜
芒果特饮