🌾🤨性价比一般。换汤不换药的农家「新」派点心🤥👨🏻‍🌾🍴农📍沙田白石角香港科学园第二期科技大道西10号浚湖楼地下S041A号舖疫情持续,就连饮茶🫖都要去人烟比较稀少嘅科学园。当天餐厅做紧优惠,凡每2️⃣位惠顾即送爆汁乳鸽🐦一只。有野食送咁抵,当然要食啦❗️😋😋😋😋餐厅有室内同室外露天座位选择,我哋一行2️⃣人就选择坐卡位,舒服一点😌 由于餐厅主打新派中式点心小菜,所以餐单上嘅点心都唔系普通虾饺、烧卖,而系在传统点心嘅基础上加入左少许🤏🤏创意🙃🙃🔅 爆汁乳鸽 🐦唔算爆汁,好细只,食落仲有啲干添😂😂不过送嘅,无所谓啦🤪🤪🤪🔅 黑毛猪叉烧酥 🐷外皮几香口,餐厅采用了比较瘦嘅猪肉,有黑毛猪香味但口感同坊间传统酒楼的叉烧酥没有太大分别,感觉性价比不高🤔🤔🔅 山寨叉烧 🐽呢个有惊喜😯😯山寨叉烧其实系🐮牛肉,烧得好粉嫩,口感好腍、有肉香,配埋个蜜糖叉烧酱,食落真系几可乱真🤪🤪🤪🤪 但又比一般叉烧更好食😜仲可配埋🍋青柠汁,酸酸地好解腻👍🏻不过个别有两三旧实在太多肥膏,同筋位,食唔到🥲🥲🔅 三色黑鱼籽烧卖 🐟🐷只系普通虾肉烧卖配上三种不同染色嘅外皮🤣虾肉🦐弹牙,都有香菇🍄嘅味道,味道🆗嘅,不过冇乜特别啰😅🔅 三虾
🌾🤨性价比一般。换汤不换药的农家「新」派点心🤥👨🏻‍🌾

🍴农

疫情持续,就连饮茶🫖都要去人烟比较稀少嘅科学园。

当天餐厅做紧优惠,凡每2️⃣位惠顾即送爆汁乳鸽🐦一只。
有野食送咁抵,当然要食啦❗️😋😋😋😋

爆汁乳鸽

🔅 爆汁乳鸽 🐦

唔算爆汁,好细只,食落仲有啲干添😂😂
不过送嘅,无所谓啦🤪🤪🤪

黑毛猪叉烧酥

🔅 黑毛猪叉烧酥 🐷

外皮几香口,餐厅采用了比较瘦嘅猪肉,有黑毛猪香味

山寨叉烧

🔅 山寨叉烧 🐽

呢个有惊喜😯😯

仲可配埋🍋青柠汁,酸酸地好解腻👍🏻

不过个别有两三旧实在太多肥膏,同筋位,食唔到🥲🥲

三色黑鱼籽烧卖

🔅 三色黑鱼籽烧卖 🐟🐷

只系普通虾肉烧卖配上三种不同染色嘅外皮🤣

虾肉🦐弹牙,都有香菇🍄嘅味道,味道🆗嘅,不过冇乜特别啰😅

三虾豆苗
🔅 三虾豆苗 🦐🦐🦐🥬

豆苗份量算多,樱花虾、中虾干味🌸🦐好香,夹埋炒豆苗食,虽然好oily 但好好食😋👍🏻

🐷🐷整体评价:
虽然餐厅主打新派点心,但事实上除了山寨叉烧🐷🐮外,其他点心、小菜都只不过系改左个点心名,却没有加入任何现代新派点心嘅食材元素,创意欠奉。
感觉是换汤不换药🤥🤥

以这个价钱来讲,我会比较推荐其他新派点心店如: 饮茶、唐宫小聚等,起码绝大部份的点心都加入了创意、花过心思,而食材也真有现代新派点心的元素,比较有诚意😅😅

山寨叉烧
三虾豆苗