2022-08-25 1092 浏览
最近对煮意粉🍝产生兴趣,收工就去食下意粉啦😋~ Da Filippo Trattoria就成为我地今日嘅目标喇!因为海港城大部分餐厅嘅晚市都需要时间等位,未嚟之前都担心呢间餐厅都系咁,但出乎意料地一去到就入得🤓。餐厅装修唔错,虽然无海景睇,但内部颇大而座位亦宽敞,可惜灯光过暗🥴-日本北海道珍宝带子墨汁意粉🦑 - HKD198今日嚟嘅目标系意粉,咁紧系主力食意粉啦😚~ 首先我地就叫咗个墨汁意粉🦑🍝 啦~ 极上色嘅黑色意粉加上精致嘅摆盘,味道亦不负我地所望,食落口每啖都有好香嘅墨汁味, 口感清甜之余又唔会太过浓郁,大大粒嘅带子亦煎得相当香口,表皮煎脆内部松软~ 意粉煮得比较硬身,个人而言算系可以接受嘅范围🤤经典卡邦尼意粉🍝 - HKD178之后我地就叫咗个卡邦尼意粉🍝 ,依款意粉基本上所有香港嘅西餐厅都有得选择,算系一种大路嘅意粉😂,卖相同普通嘅卡邦尼意粉无太大分别,整体份量唔多😖,食落口觉得个汁好浓郁,因为佢落咗极多嘅芝士粉,几乎每一条意粉都布满咗芝士粉。食出嚟嘅口感极腻, 所以建议大家同朋友SHARE食。 如果日常食得比较清淡嘅朋友可能要注意一下啦~秘制吞拿鱼牛油果他他配腌洋葱🐟🧅 -
日本北海道珍宝带子墨汁意粉🦑 - HKD198
日本北海道珍宝带子墨汁意粉

经典卡邦尼意粉🍝 - HKD178
经典卡邦尼意粉
经典卡邦尼意粉

秘制吞拿鱼牛油果他他配腌洋葱🐟🧅 - HKD198
去返头盘啦~ 我地就叫咗个牛油果他他🥑 ,虽然卖相系相当精致,但份量真系比我地想像中细好多,因为餐牌影得相当取巧(集中影一部份)😂,所以上菜时同我地期望嘅有啲落差😕。食落去牛油果🥑嘅口感唔错,吞拿鱼🐟配上洋葱🧅嘅味道唔腥,俾人一种开胃嘅感觉, 不过整体味道偏淡。
秘制吞拿鱼牛油果他他陪腌洋葱

千层提拉米苏杯 (Tiramisu)🍰 - HKD78
最后甜品我地就叫咗个Tiramisu,我地觉得算系今餐最出色嘅😆~ 卖相几有特色,杯面及碟上会用咖啡粉写上铺头嘅名,而Tiramisu嘅份量相当大,足够两个人食~ 由于佢个Tiramisu中间有几层唔同嘅味道,一口气食哂咁多层嘅话会有种苦中带甜嘅味道😋。咖啡味较重,食落口感几creamy,如果唔钟意咖啡味嘅朋友要注意一下呀~
千层提拉米苏杯

今餐嘅体验整体嚟讲一般🫠,价钱与份量唔成正比之余味道都无俾人太大嘅惊喜, 不过大家想一尝意大利菜都可以体验返一次嘅🤣
日本北海道珍宝带子墨汁意粉
千层提拉米苏杯