2022-03-29 726 浏览
今日要买午餐外卖返公司食,谂起琼妈妈个猪软骨饭所以过去买,点知去到已经一早买晒,最后唯有食口水鸡菜饭加例汤。估你唔到价钱非常超值,如果我食白饭只系35蚊加所以加多两蚊要埋个菜饭。攞到返公司见碟头都几大,先试咗个例汤系合掌瓜萝卜煲猪肉,味道几清甜加8蚊都值得饮, 有住家汤水嘅感觉唔错。而口水鸡以呢个价钱同埋份量我觉得系抵食嘅,佢个口水鸡酱汁唔同一般四川菜做法,佢应该落咗少少花生酱,我觉得一啲都唔辣,所以同正宗四川菜有啲出入。而鸡既下面就放咗啲芽菜。鸡既嫩滑程度一般正常水平,而酱汁我就钟意正宗四川菜嘅口水鸡多啲,但佢啲鸡斩得唔好劲多碎骨,如果老人家食真系要小心。菜饭方面都几多菜就淡而无味,唔知系咪因为要健康啲少盐少糖呢?整体嚟讲我觉得呢餐饭绝对对得起佢个价钱,因为我唔加例汤只系$37,加例汤再畀多8蚊,但味道我觉得系正常水平,可以一试,但抵食。因我喺北角店食个猪软骨同咖哩牛腩饭都唔错,下次如果想食猪软骨唯有中午十二点之前叫定,如果唔系都唔使谂。